Το Μαξίμου δεν κάλεσε τον Ράμα.. Βαριές σκιές στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας

dervitsani rama mitsotakis

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής θα υποδεχθεί την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Από την συνάντηση όμως θα λείπει η Αλβανία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό η Αθήνα θέλει να δείξει την ενόχλησή της στην αδιαλλαξία του Έντι Ράμα και τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Η Αθήνα δεν απηύθυνε καν πρόσκληση στον Ράμα αλλά κάλεσε τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος και την αρνήθηκε, ενδεικτικό της ρήξης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από την Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα απειλής βέτο.

Ο Έντι Ράμα είχε εκδηλώσει την δυσαρέσκεια του με την μεγάλη διαδήλωση στη Χειμάρρα υπέρ της απελευθέρωσης του Φρέντη Μπελέρη, και υπονόησε – μεταξύ άλλων- πως ο εκλεγμένος δήμαρχος απαιτεί διαφορετική μεταχείριση λόγω της ελληνικής υπηκοότητάς του.

Ο Φρέντι Μπελέρης απάντησε ότι τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν την ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα και υποστηρίζει ότι στα 33 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού, μόνο ένα άτομο, έχει συλληφθεί για τα φερόμενα εκλογικά εγκλήματα: “Κι αυτό το άτομο είμαι εγώ και είμαι ελληνικής καταγωγής” τονίζει.

Υπενθυμίζει δε ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου αναφέρθηκαν 35 περιπτώσεις εκλογικών παρατυπιών, αλλά και πάλι μόνο εκείνος συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo. Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic και της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

Στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού ανταποκρίθηκαν επίσης και θα μετάσχουν στο δείπνο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ