Το λιγότερο σκάνδαλο…

MARIA PAPATHEODOROYΓράφει: Μαρία Παπαθεοδώρου

Μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης με τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ πίστευα ότι πλέον ελάχιστα πράγματα μού προκαλούν εντύπωση ή έκπληξη ωστόσο κάθε φορά που το λέω, διαψεύδομαι πανηγυρικά.

Θα προσπαθήσω να σάς αναλύσω τη σκέψη και τον προβληματισμό μου για το θέμα που γράφω τούτες τις γραμμές χωρίας να κινδυνεύσω να χαρακτηριστώ “γραφική” και “τοπικίστρια”. Δεν μού αρέσει κανένας από τους δυο χαρακτηρισμούς και ζητώ εκ των προτέρων τη κατανόησή σας.
Ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι η Πρέβεζα θα φιλοξενήσει τη συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και μάλιστα με ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα εργασιών, ξεναγήσεων, συναυλιών, γευμάτων και δείπνων.
(7/9/2013)

Εκείνο όμως που μού προκαλεί εντύπωση και έκπληξη είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις “αγκαλιάζουν” τις τρεις από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου αφήνοντας εκτός την Άρτα.

Νικόπολη, Κασσιόπη, Δωδώνη, Γιτάνη, δηλαδή Πρέβεζα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία και πουθενά η Άρτα.

Μού προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη ότι οι διοργανωτές ξέχασαν(;) ότι η Άρτα διαθέτει ένα πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό και αναφέρομαι ειδικότερα στο Μικρό Θεατράκι της Αμβρακίας για το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Μπένος και οι συνεργάτες του, καταξιωμένοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες αναφέρθηκαν με λόγια θαυμασμού (τουλάχιστον) σε αυτό μόλις πριν από τέσσερις μήνες κατά την επίσκεψή τους στην Άρτα.

Μού προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν μιλάμε για μια πόλη που δεν παρουσιάζει κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον για όσους θα συμμετέχουν στις εργασίες της συνέλευσης, μιλάμε για μια πόλη που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να γνωρίζουν την ιστορία της και να την επισκεφτούν.

Αλλά πολύ φοβάμαι πως τα βασικά δεν τα γνωρίζουν ούτε οι αρτινοί (άρχοντες και πολίτες) που αυτή τη πόλη τη διαβαίνουν καθημερινά.

Η Άρτα λοιπόν υπήρξε τρεις φορές πρωτεύουσα: Τη πρώτη ως πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ηπείρου με τον βασιλιά Πύρρο (αυτός ο κύριος πάνω στο άλογο στη Πλατεία Κιλκίς), τη δεύτερη ως βυζαντινή πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, σημαντικό σημείο συνάντησης των Τεχνών, των Γραμμάτων και του Εμπορίου της εποχής. Μάλιστα λέγεται ότι ο Δεσπότης Μιχαήλ Α’ Κομνηνός Δούκας την επέλεξε ως πρωτεύουσα γιατί είχε τα 5 βασικά χαρακτηριστικά που έχει και η Κωνσταντινούπολη (το ποτάμι που τη διασχίζει, το Κόλπο που την αγκαλιάζει, είναι χτισμένη σε επτάλοφο μεταξύ αυτών) και βεβαίως η σημερινή Άρτα πρωτεύουσα του δεύτερου μεγαλύτερου Νομού της Ηπείρου.

Και δεν θα αναφερθώ στο ότι θεωρείται από τις πλέον σημαντικές “βυζαντινές” πόλεις της Ελλάδας, νομίζω ότι είναι δεύτερη ή τρίτη στη σειρά για τους αναρίθμητους θησαυρούς που διαθέτει.

Οι διοργανωτές όμως του διημέρου δεν εκτίμησαν ως αρκετά τα προσόντα αυτά για να κάνουν έστω μια ξενάγηση σε ορισμένα σημεία αυτής της πόλης.
Ας είναι….

Θα καθήσουμε για μια ακόμη φορά αναπαυτικά στους καναπέδες μας και μεταξύ πίτσας, σουβλακίων και μπυρών θα καταραστούμε τη Κυβέρνηση, το Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές, το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους για τη κακή και άδικη μοίρα μας και θα κοιμηθούμε ήσυχοι.
Να σηκωθούμε από τον καναπέ ή έστω ξαπλωμένοι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει είναι ένα σενάριο που απλά δεν παίζει!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Υ.Γ.: Αλήθεια, δεν σκέφτηκαν ούτε ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, που υποθέτω ότι έχει προσκληθεί είναι ο Δήμαρχος Αρταίων και μάλιστα η ΠΕΔ χρηματοδότησε και μια έκδοση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ