Το Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου στολίδι για την χώρα

stamatis kentro pronoias

Προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η) πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κος Γεώργιος Σταμάτης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή του για τη λειτουργία και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής των Προνοιακών δομών του Κ.Κ.Π.Π.Η σύμφωνα με τη νέα στόχευση που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την  αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία.

Στην έδρα του φορέα, στο Παράρτημα ΑμεΑ Ιωαννίνων τον υποδέχτηκε η Πρόεδρος κα Τσολάκη, η οποία τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις μαζί με τον Διευθυντή κ Πραμαντιώτη, την Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Νάκη, τους Ιατρούς κ.κ. Κωτσαντή και Ευταξία και την Κοινωνική Λειτουργό κα Κίτσιου. Ο κος Σταμάτης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ωφελούμενους και να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσής τους στη δομή.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής όπου φιλοξενεί πλέον μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών, μετά από δύο χρόνια που βρισκόταν σε αναστολή. Εκεί η Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Γενικό για τη μεγάλη ιστορία της δομής και τον ρόλο που επιτέλεσε στα 99 χρόνια λειτουργίας της. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα λειτουργία με μικρά παιδιά που θα διαβιούν κοντά στη φύση με στοχευμένες παιδαγωγικές δράσεις στον ορεινό οικισμό. Τόνισε την πεποίθηση της ότι τα παιδιά που διαβιούν κοντά στη φύση είναι πιο χαρούμενα, πιο υγιή και πιο δημιουργικά μιας και  η ασφάλεια της περιοχής και οι δραστηριότητες στη φύση ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση και ενισχύουν την καλή ψυχολογική και σωματική υγεία των ανηλίκων.

Η δομή θα λειτουργεί ως προθάλαμος προετοιμασίας και φροντίδας των ανηλίκων, έως ότου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αναδοχής & υιοθεσίας των παιδιών. Τέλος, η Πρόεδρος τόνισε ότι η προώθηση των παιδιών σε αναδοχή είναι πρώτη προτεραιότητα της Διοίκησης και ήδη προχωράει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς.

 Ο κος Σταμάτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους υπαλλήλους της δομής αλλά και να παίξει αρκετή ώρα με τα παιδιά τα οποία ενθουσιάστηκαν με τον «νέο σημαντικό επισκέπτη από την Αθήνα». Σε μια συγκινητική στιγμή η μικρή Α. του μίλησε αυθόρμητα και με ενθουσιασμό για τη νέα οικογένεια που βρήκε (μέσω του θεσμού της αναδοχής) και ότι ανυπομονεί να πάει σε λίγες μέρες στο καινούργιο της σπίτι με τους νέους της γονείς.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού στην ορεινή κωμόπολη της Κόνιτσας,  όπου ο κ. Γενικός ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της δομής κ. Τέφο στις εγκαταστάσεις του υπέροχου ιστορικού κτηρίου και επισκέφτηκε τα νέα ανακαινισμένα δίκλινα διαμερίσματα που ολοκληρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία της Διοίκησης, με σκοπό να φιλοξενήσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως έχουν χαρτογραφηθεί από το Κ.Κ.Π.Π.Η και σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προσωρινά φιλοξενούμενους ωφελούμενους ΑμεΑ, που βρίσκονταν στη δομή για τις θερινές διακοπές τους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις δράσεις και δραστηριότητες που είχαν στην κοινότητα της Κόνιτσας για 20 ημέρες.

Ο κος Σταμάτης εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια της Διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Η και σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την περίοδο της πανδημίας ενίσχυσε τα Κέντρα Πρόνοιας με επικουρικό προσωπικό και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν.

Επεσήμανε, επίσης, ότι σε προτεραιότητα βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία καθώς και η αποϊδρυματοποίηση, και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν αυτές τις πολιτικές, με στόχο την ενίσχυση της «ορατότητας» και της κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρίες.

Τέλος, χαρακτήρισε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ως ένα από τα στολίδια της χώρας και για την δουλειά που γίνεται και για την παράδοση που έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ