Το καλοκαίρι τα… αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας των Ιωαννίνων

plateia n2

Το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας των Ιωαννίνων. Η ανάπλαση εξελίσσεται σε μία έκταση άνω των πεντέμισι στρεμμάτων ενώ μέσω του έργου η πλατεία ενοποιείται μορφολογικά με τον χώρο της Όασης, του Πάρκου και της Λεωφόρου Δωδώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας ήταν αποτέλεσμα πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε γίνει πριν από οκτώ περίπου χρόνια.

Η οριστική μελέτη του έργου έχει λάβει υπόψιν της τις αλλαγές που επήλθαν με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο Δικαστικό Μέγαρο.

Η εξέλιξη του έργου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε από το Δήμο Ιωαννιτών και όπως τονίστηκε οι αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι μικρές.

Οι εργασίες ανάπλασης χωρίζονται σε πέντε ενότητες:

Α. Στις κύριες εργασίες ανάπλασης, που αναφέρονται στην ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα.

Β. Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.

Γ. Στην ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.

Δ. Στην κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της

Ε. Στις εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.

Ακόμη προβλέπονται εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, το έργο ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου, σκοπό έχει να  δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης φιλικό προς όλους, συνδυάζοντας από την μια τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης και από την άλλη το σύγχρονο πρόσωπο του Δήμου Ιωαννίνων. Το κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι το σύστημα σιντριβανιού που θα τοποθετηθεί και ο ειδικός φωτισμός.

Ο Λευτέρης Τσουκανέλης, επιβλέπων του έργου, σημείωσε ότι το έργο της ανάπλασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024 και μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο μικρές υστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω των πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν για την προστασία του υπόγειου πάρκινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ