Το φτωχότερο πρόγραμμα έργων… Μόλις τέσσερα εκατομμύρια για το 2019!

Φτωχότερο από ποτέ είναι το πρόγραμμα έργων που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για το 2019. Μόλις δεκατέσσερα τα νέα έργα που μόλις αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ!! Η Δημοτική Αρχή μίλησε για την τελευταία πινελιά σε ένα μεγάλο έργο που έχει προηγηθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, με την διαφορά όμως ότι ο ισχυρισμός της δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά έργα και τις απορροφήσεις. Το μεγαλύτερο δε έλλειμμα καταγράφεται στα έργα του ΕΣΠΑ, όπου οι δείκτες του Δήμου Ιωαννιτών τείνουν να είναι… υπό το μηδέν! Το πρόγραμμα της νέας χρονιά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με σύσσωμες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καυτηριάζουν το έλλειμμα.

Ο αντιδήμαρχος έργων, μέτρησε σε χιλιόμετρα τις ασφαλτοστρώσεις, τα πεζοδρόμια, αναφέρθηκε στις πλατείες, στο πράσινο, μίλησε για άλλη κουλτούρα που ακολούθησε η σημερινή δημοτική αρχή και ουσιαστικά ήταν απόλυτος ικανοποιημένος από τη νέα φιλοσοφία που εγκαινίασε!!!

«Το τεχνικό πρόγραμμα είναι το τελευταίο κομμάτι μιας μεγάλης προσπάθειας που υλοποιήθηκε σε κάθε γωνιά του Δήμου», ανέφερε ο κ. Γιάννης Λιόντος.

Πρόσωπο της βραδιάς ήταν κι αυτή την φορά ο Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος μάλλον απευθύνονταν σε όσους δια του ραδιοφώνου άκουγαν εκτός της αίθουσας, αφού χρησιμοποίησε την συνεδρίαση για να κάνει τον απολογισμό της πενταετίας.

Κι εκεί περιέγραψε μία πραγματική κοσμογονία με έργα που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ!! Μάλιστα στην δευτερολογία του συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να συμπληρώσει κι άλλα έργα που ολοκλήρωσε η δημοτική αρχή αλλά δεν θέλει να κλέψει δάφνες άλλων!!!

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας τόνισε ότι η παράταξή του στάθηκε θετικά απέναντι σε όλα τα έργα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή. Με καυστικό τρόπο, τόνισε ότι ενώ η πόλη διψάει για έργα η δημοτική αρχή περιορίζεται σε λόγια. «Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμένουν οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Γκόντας.

Ο Λάζαρος Νάτσης, σημείωσε την ανάγκη να παράγονται έργα ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών και έδωσε θετική ψήφο.

Την πιο έντονη κριτική άσκησε ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα έχει σκοπεί να παραπλανήσει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δεν συνοδεύεται από αναλυτικά στοιχεία, προϋπολογισμούς και απορροφήσεις.

«Τα νέα έργα είναι λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Το ΕΣΠΑ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν υπάρχουν έργα από ευρωπαϊκούς πόρους», υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Καφαράκης ανέφερε ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών δεν έχει βελτιωθεί ενώ τα έργα γίνονται για να εξυπηρετηθεί το κεφάλαιο, ειδικά στον τουριστικό τομέα.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος έκλεισε την συζήτηση, ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους του για τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους και επέλεξε να τοποθετηθεί πολιτικά και όχι επί του προγράμματος. Έτσι μίλησε για τα χτυπήματα που δέχθηκε η αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης και την ανάγκη της συναίνεσης για το καλό του τόπου. «Διεκδικήσαμε από την κυβέρνηση, ήμασταν σοβαροί και τεκμηριωμένοι, κανένας δεν μας τα χάρισε» ανέφερε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι ο Φιλόδημος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της αυτοδιοίκησης.

Τα δεκατέσσερα νέα έργα που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή για το νέο έτος είναι προϋπολογισμού μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων, γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι δεν πρόκειται για παρεμβάσεις που έρχονται να αλλάξουν ριζικά τον Δήμο αλλά να διαχειριστούν την καθημερινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ