Το ΕΣΠΑ που αλλάζει την Ήπειρο… 70 εκατομμύρια για 19 μεγάλα έργα!

espa_giannina1

Δεκάδες έργα που συμπληρώνουν τις υποδομές της Ηπείρου, απαντά σε σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, δημιουργούν νέα σημεία αναφοράς με τις αναπλάσεις και αξιοποιούν κτίρια, χρηματοδοτούνται στην Ήπειρο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη». Τα κονδύλια προέρχονται κατευθείαν από το Υπουργείο ή από πόρους που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και διαθέτει ακόμη σημαντικά κονδύλια κυρίως για τις προστατευόμενες περιοχές αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Η συνολική παρουσίαση του προγράμματος έγινε στα Γιάννινα από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Ευγενία Φωτονιάτα.

Από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται στην Ήπειρο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς καλύφθηκε η δημόσια συμμετοχή με 20 εκατομμύρια, τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί, με τον βιολογικό των Ιωαννίνων να αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα, οι αναπλάσεις περιοχών σε δήμους, όπως αυτή των στρατιωτικών φυλακών στην πόλη των Ιωαννίνων που ακόμη όμως δεν έχει ξεκινήσει, η αναβάθμιση και αξιοποίηση κτιρίων αλλά και έργα μεταφορών όπως ο δρόμος Άκτιο- Αμβρακία και η τρίτη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας που ναι μεν εκτελείται από εθνικούς πόρους αλλά πολύ σύντομα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία ενώ τόνισε ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αποτελούν βραχίονα για την ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε ώριμες μελέτες και ώριμα έργα. Όσοι φορείς διαθέτουν μπορούν να προχωρήσουν» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της χώρας για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχει ως βασικό προσανατολισμό την εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ειδική Γραμματέας Ευγενία Φωτονιάτα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Ήπειρο χρηματοδοτούνται αυτή την στιγμή 19 έργα με συνολικό προυπολογισμό 75 εκατομμύρια ευρώ.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • espa giannina1

Το αμέσως επόμενο διάστημα και με τις αξιολογήσεις που θα ολοκληρωθούν ο προυπολογισμός των έργων στην περιοχή θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια.

«Καταφέραμε και πετύχαμε την χωρική και θεματική διασπορά των έργων, τα οποία πέρα από την αξία τους δημιουργούν προυποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης», τόνισε η κ. Φωτονιάτα.

Ειδική αναφορά έκανε στο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων και τα αποχετευτικά δίκτυα τα οποία χρηματοδοτούνται με 32 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναβάθμιση που χρηματοδοτείται στην χώρα. Το ταλαιπωρημένο αυτό έργο χρηματοδοτείται. Η ευθύνη για την υλοποίησή του ανήκει πλέον στον δήμο και την ΔΕΥΑΙ» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στον χαιρετισμό του, μίλησε για πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο αλλά και για άψογη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • espa giannina2

Τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος παρουσίασαν αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο. Έκαναν ειδική αναφορά στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων με την μονάδα ΑΣΑ, κάνοντας γνωστό ότι σε δύο μήνες περίπου θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του εργοστασίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ