Το έργο «Virtualand» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας

virtual konitsa

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand»θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, που τα τελευταία χρόνια, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, μέσα από την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Στόχος της εκδήλωσηςείναι η πληροφόρηση του κοινού, επαγγελματιών του τουρισμού της Ηπείρου και δημοσιογράφων από τοπικά και πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το έργο και η καλύτερη αξιοποίησή των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.

Στη σύγχρονη εποχή, ο τουρισμός αναπτύσσεται διαρκώς και ανοδικά σε όλα τα επίπεδα, με κύρια «εργαλεία» τις νέες τεχνολογίες, όντας αλληλένδετος με το ιστορικό υπόβαθρο κάθε τόπου.

Αξιοποιώντας στην πράξη τις νέες αυτές τεχνολογίες, ηΔημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον τομέα της ταξιδιωτικής εμπειρίας με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, δημιουργώντας μέσω του «Virtualand» ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο.

Σκοπός του έργου, είναι να αναδειχθούν πτυχές της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού φαντασιακού, μέσα από αλληλεπιδραστικά σενάρια, που μετατρέπουν τις προφορικές αφηγήσεις σε εικόνες, εξοικειώνοντας τους επισκέπτες με το πολιτισμικό κεφάλαιο της διασυνοριακής περιοχής.  Απ’ τον Αλή Πασά και την βασίλισσα Αργυρώ του Αργυροκάστρου, μέχρι τα στοιχειά της Δρακόλιμνης και το ιερό φίδι του Άη Νικόλα στο Σοπότι. Θρύλοι και παραδόσεις, που προβάλουν αθέατες πτυχές της μικροϊστορίας των τόπων και αναδεικνύουν κοινά σημεία αναφοράς, που συνδέουν τα δυο κράτη και τις διαφορετικές εθνοθρησκευτικές ομάδες που διαμόρφωσαν τους τόπους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, έχει ως εξής:

10:00-10:10         Καλωσόρισμα-Χαιρετισμός

Περσεφόνη Ντούλια, MSc Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας

10:10-10:15         Παρουσίαση video έργου (spot)

10:15-10:30         “Virtualand: Μια διαδραστική εμπειρία εμβύθισης στην ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας”

Ιωάννης Φούντος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Μπέλλος, ερευνητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

               

10:30-11:00         “Από την προφορική αφήγηση στην οθόνη: ανάπτυξη σεναρίων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με άξονα την τοπική ιστορία και το λαϊκό φαντασιακό”

                                Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής τμήματος Ιστορίας και                                                                                                  Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Θάνος Κώτσης, MSc λαογράφος, υποψήφιος διδάκτορας λαογραφίας-ανθρωπολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αγγελική Κήτα, ΜΑ αρχαιολόγος, ερευνήτρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

11.00-11.15         Coffeebreak

11:15-11:45         Επίδειξη του εικονικού περιβάλλοντος  του έργου “Virtualand” και                                                                                         των σεναρίων

11.45-12.30         Εκπαίδευση στη χρήση της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ