Το ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς των Δήμων

dromos led

Από την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα των Δήμων.

Κι αυτό γιατί είναι η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια απειλεί τόσο τους προϋπολογισμούς του τρέχοντος έτους όσο και του επόμενου.

 «Η δυσθεώρητη αύξηση στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας» τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τρία (3) εκατομμύρια όταν για το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1. Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% περίπου στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά.

Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό.

«Υπήρξε μία έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως είναι ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα, με σοβαρές προεκτάσεις και στον προϋπολογισμό του 2023» τόνισε ο κ. Βάββας.

Στο Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.

Από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία κατανάλωσης του οκταμήνου καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ