Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες

ekloges-kentriki-kalpi

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στο δρόμο για της κάλπες.

Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου που θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μια μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απρίλη.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει 10ημερο διερευνητικών εντολών (μπορεί και λιγότερο ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί).

Στο 10ημερο μετά τις κάλπες που θα έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμα αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά χρειάζονται δυο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες, μια για την ορκωμοσία της Βουλής και μια για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ