Το Αρχείο Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Αρχείο Καβάφη επισκέπτεται την Άνοιξη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά Εργαστήρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, προσφέρουν δύο «εργαστήρια» (workshops) που διερευνούν πειραματικά τις δυνατότητες και τα όρια των δημιουργικών, διαθεματικών και διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της καβαφικής ποίησης.

Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα εστιάζεται στην αναζήτηση νέων θεωρητικών επεξεργασιών και αναγνωστικών προσεγγίσεων του καβαφικού έργου μέσα από τη σύζευξη του ποιητικού λόγου και του ψηφιακού αρχειακού υλικού, αντλώντας περιεχόμενο, μεθόδους και πρακτικές από άλλες τέχνες και αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές. Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα εμπλακούν σε θεωρητικές και βιωματικές συζητήσεις γύρω από την αντίστοιχη θεματική, κυρίως όμως θα ασχοληθούν πρακτικά με πειραματικά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να διερευνήσουν και να κατανοήσουν εμπειρικά τη δυναμική προοπτική του αντικειμένου.

Το πρώτο εργαστήριο (Α) (που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας) επικεντρώνεται κυρίως σε τεχνικές δημιουργικής γραφής και μεταγραφής, αξιοποιώντας μια ευρεία γκάμα τρόπων και πειραματισμών (π.χ. found poetry, remixing, glitching, κολάζ, exquisite corpse κ.ά.), καθώς και μεθόδους από πρωτοποριακά κινήματα (Ou.li.po., conceptual writing, concrete poetry κ.ά). Παράλληλα με τα ποιητικά κείμενα, στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν ψηφιοποιημένα τεκμήρια από το αρχείο Καβάφη (όπως π.χ. χειρόγραφα, σημειώσεις, φωτογραφίες, επιστολές ή και τα περίφημα «μονόφυλλα» του ποιητή), αλλά και ηχογραφήσεις και μελοποιήσεις της καβαφικής ποίησης, καθώς και ποικίλες εκδοχές παρωδίας, μίμησης και ιδιοποίησης καβαφικών έργων (ελληνικές και ξενόγλωσσες). Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αξιοποιηθούν επίσης τεκμήρια από άλλα ψηφιακά αποθετήρια (π.χ. Europeana, archive.org κ.ά.), σελίδες από ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία που είχε διαβάσει ο ποιητής και άλλα συναφή δεδομένα.

Το δεύτερο εργαστήριο, που υλοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης, θα επικεντρωθεί σε μεθόδους και τεχνικές του Οπτικού Πολιτισμού (φωτογραφία, κινηματογράφος, video και new media art κ.ά.) και θα διερευνήσει τις συνάφειες των ποιητικών αφηγήσεων με οπτικές και εικαστικές αναπαραστάσεις, τις δυνατότητες σύνδεσης του καβαφικού έργου με σύγχρονες πολιτισμικές τοπογραφίες και τεχνικές παρατήρησης και καταγραφής του αστικού χώρου αλλά και τις καλλιτεχνικές ανταποκρίσεις και προεκτάσεις χαρακτηριστικών θεμάτων και μοτίβων, όπως π.χ. η αποσπασματικότητα, η θραυσματικότητα, το «έργο εν προόδω», το ατελές – ημιτελές έργο (non finito) κ.ά. Εκτός από τα ποιητικά και αρχειακά τεκμήρια, στο σεμινάριο αυτό θα αξιοποιηθούν ερευνητικά φωτογραφίες και εικαστικά έργα της εποχής του Καβάφη, καθώς και ποικίλες οπτικές αναπαραστάσεις και «αναπλάσεις» του ποιητή και του έργου του (ταινίες, φωτογραφίες, εικαστικά έργα κ.ά.).

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τη Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στον χώρο του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ