Το αρδευτικό… αναβαθμίζει τη Χοτχόβα

XOTXOBA

XOTXOBAΜε μία απάντηση, που εστάλη επιλεκτικά –άγνωστο για ποιο λόγο- η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι τα έργα στη Χοτχόβα έχουν μόνο ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η λίμνη που υπήρχε στην περιοχή μπορεί να έχει δώσει τη θέση της σε μία….πισίνα, όμως αυτό είναι προτιμότερο και πιο κατάλληλο για το περιβάλλον σύμφωνα πάντα με τις επίσημες αρχές.

Οι βασικότερες επισημάνσεις που γίνονται στην απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας είναι οι ακόλουθες:

– Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο (αρδευτικό-περιβαλλοντικό-αντιπλημμυρικό) και δύσκολο, γιατί η περιοχή κατακλύζεται το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου από νερά και τα τελευταία χρόνια είχαμε έντονα φαινόμενα πλημμυρών, πράγμα που επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στην χαμηλή περιοχή της πεδιάδας, μόνον τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο και για το σκοπό αυτό εφαρμόστηκαν προσωρινές ρυθμίσεις και μεταβατικά έργα.

– Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι βασικές χωματουργικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Έχουν καθυστερήσει κυρίως τα αρδευτικά δίκτυα από ζητήματα που έχουν θέσει οι κάτοικοι του Νεοχωρίου σε σχέση με τον Αναδασμό.

– Με την ολοκλήρωση του έργου, με τη δημιουργία του «ταμιευτήρα στο χαμηλότερο σημείο της Λιμνοπούλας που έχει ως επί το πλείστον θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», στη θέση ενός υγρολίβαδου με εποχικό χαρακτήρα, που εξέλιπε συνήθως στο τέλος της Άνοιξης, ο υγρότοπος, «με τα προτεινόμενα έργα συνολικής ρύθμισης των υδάτων, θα παρουσιάζει μονιμότερη κατάσταση και θα υφίσταται καθ΄ όλην την διάρκεια του έτους» (σελ. 2 της ΜΠΕ), και θα υπάρξει τελικά «συνολική αναβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής (σελ. 53 της ΜΠΕ).

– Ήδη τελευταία, μετά την ολοκλήρωση των βασικών χωματουργικών έργων και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, υπήρχαν αρκετές ποσότητες νερού – πέραν του ταμιευτήρα – στις παράπλευρες υγρολιβαδικές εκτάσεις – ακόμη και τους θερινούς μήνες, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο της ΜΠΕ, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και έτσι στην περιοχή παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της πανίδας και της χλωρίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ