Συγκεκριμένες αναφορές στα έργα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στη τρέχουσα θητεία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής στην Π.Ε. Άρτας και η παρουσίαση του βασικού υλοποιήσιμου σχεδιασμού της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου έκανε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την παρουσίαση των υποψηφίων της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στην Άρτα.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει κάνει αρκετά. Δεν μπορεί όμως να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν είτε από Δήμους, είτε από άλλους φορείς. Υπάρχουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, υπάρχουν οικονομικά όρια και δυνατότητες», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, παρουσιάζοντας στη συνέχεια συνοπτικά ορισμένες από τις παρεμβάσεις κατά τομέα που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Συνοπτικός απολογισμός
Επιγραμματικά αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα έργων κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών που ολοκληρώνονται, στις βελτιώσεις του οδικού δικτύου και την κατασκευή νέων οδικών κόμβων, στα εκτεταμένα έργα εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ,,τη συντήρηση- ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων (Μονή Σέλτσου, Ι. Ν. Παρηγορήτριας – για την οποία εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε η μελέτη – το Ιμαρέτ που ήδη έχει ανάδοχο), την κατασκευή της Μονάδας Κομποστοποίησης κ.α.
Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν για αντιπλημμυρική προστασία, με καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά υλικά, αλλά και τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ρέμα Μπούση, ενώ υπογράμμισε και το τεράστιο κόστος που επωμίστηκε η Περιφέρεια για τις αποκαταστάσεις ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Τόνισε τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων της Άρτας, μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, στη στήριξη των επιχειρήσεων την περίοδο του κορωνοίού, στην ενίσχυση με εξοπλισμό του νοσοκομείου κ.α.
«Δεν έγιναν όλα όσα θα θέλαμε, όλα όσα χρειάζεται η Άρτα. Προσπαθήσαμε όμως, πετύχαμε σε πολλά, συνεχίζουμε για ακόμη περισσότερα», τόνισε ο Περιφερειάρχης και εκ νέου Υποψήφιος Περιφερειάρχης θέτοντας τους επόμενους στόχους της επόμενης θητεία της Περιφερειακής Αρχής, που μεταξύ άλλων είναι:
• Η ολοκλήρωση των έργων, ήτοι οδικών, εγγειοβελτιωτικών, περιβαλλοντικών που είναι σε εξέλιξη και η κατασκευή νέων.
• Η υλοποίηση του προγράμματος για την «Αποκατάσταση λιμνοθαλασσών Π.Ε. Άρτας, που έχει προϋπολογισμό με 15,8 εκ ευρώ (αναμένουμε την έγκριση της πρότασης).
• Η συντήρηση ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων, με την Παρηγορήτισσα και το ιστορικό γεφύρι να προηγούνται.
• Η πιστοποίηση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης των ακτινιδίων τηςΆρτας, αλλά και των αλιευμάτων του Αμβρακικού.
• Η αποκατάσταση- ανάδειξη- αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου σήμερα Δασικού χωριού Καταρράκτη, το οποίο ανέλαβε πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια.
• Η δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών, όπως είναι η επέκταση των μονοπατιών.
• Η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου στο στρατόπεδο «Παπακώστα», που έχει καθυστερήσει σε ένα βαθμό εξαιτίας των πολύπλοκων διαδικασιών που υπήρχαν με το ΤΕΘΑ.
• Βελτίωση της επαρχιακής οδού Ροδαυγή – Γέφυρα Πλάκας (ήδη δημοπρατήθηκε ένα τμήμα της με προϋπολογισμό 1.000.000 €)
«Άφησα τελευταίο το πιο μεγάλο ίσως πρόβλημα που έχει μπροστά της η Άρτα. Την αντιπλημμυρική θωράκισή της. Για το μεν ρέμα Μπούση η Περιφέρεια εκπονεί σχετική μελέτη.
Το πιο σοβαρό είναι όμως η οριοθέτηση του Αράχθου. Είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών. Κι όπως έχει συμβεί και με άλλες μελέτες που είχε αναλάβει, όπως της σύνδεσης Ιόνιας οδού με Πρέβεζα και αυτή καρκινοβατεί. Τα τραγικά γεγονότα της Θεσσαλίας στέλνουν μήνυμα και πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει ταχύτατα τη μελέτη, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν τα χρήματα. Κι αυτό τους το υπενθυμίσαμε με πρόσφατο έγγραφό μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης για να συμπληρώσει:.
«Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες άλλα έργα. Δεν χρειάζεται όμως. Τα περισσότερα τα γνωρίζετε, τα χρησιμοποιούν ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι και αγρότες», συνέχισε και καταλήγοντας ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των κατοίκων της Π.Ε. Άρτας στην «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».