Την Πέμπτη οι αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων

plateia ioanninon

Την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για σταδιακή άρση των μέτρων παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός.

Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να κλειδώνει, παρά τις όποιες αντιρρήσεις είναι το να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Είναι άλλωστε και η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση, πριν ακόμη από τη σχετική συνεδρίαση των ειδικών. Μ’ αυτά τα δεδομένα, στην επιτροπή υπάρχουν φωνές για να ανοίξει η αγορά με click away και click inside για να μετριαστεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Ετσι λοιπόν, σε πρώτη φάση θα επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά μόνο στις μικρές επιχειρήσεις και όχι στα mall που είναι σε κλειστούς χώρους και συνήθως παρατηρείται συνωστισμός.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, υπάρχει μια τάση στην επιτροπή που θεωρεί… πισωγύρισμα να ανοίξουν ταυτόχρονα στις 5 Απρίλη σχολεία και λιανεμπόριο, καθώς τότε η κατάσταση με την κινητικότητα των πολιτών θα είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το γεγονός ότι στις 23 Απρίλη θα ξανακλείσουν τα σχολεία, λόγω Πάσχα και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαθήματα μέσα σ’ αυτό το διάστημα, κάνει την 12η Απριλίου να φαντάζει απαγορευτική κι έτσι, θα δοθεί το πράσινο φως για 5 του ερχόμενου μήνα, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει.

Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να γίνονται υποχρεωτικά self tests από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί μία διασπορά του κορωνοϊού με το άνοιγμα να αφορά εκτός απροόπτου Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμμαχος της πολύπαθης εστίασης φαίνεται πως είναι ο καλός καιρός που θα συμβάλει στο άνοιγμα της χώρας, καθώς αυτός είναι και ένας λόγος που προετοιμάζεται και το άνοιγμα της δραστηριότητας στα μέσα Απριλίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μεταξύ 15 και 20 Απριλίου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού λίγο αργότερα αναμένει και τις πρώτες αφίξεις τουριστών στο πλαίσιο συνεργασιών που έχει κάνει με διάφορες χώρες.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο, στο τραπέζι έχει πέσει η άρση του μέτρου από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου μιας κι ο καιρός είναι σύμμαχος και το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένουμε θερμοκρασίες μέχρι και 25 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ