Την Παρασκευή τα σπουδαία για τα νέα Κέντρα Προσφύγων και Μεταναστών στην Ήπειρο..

Η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στα Γιάννινα επιβεβαιώθηκε. Επισήμως από το Υπουργείο δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, πράγμα που είναι πιθανό να γίνει τις επόμενες ημέρες. Ο σκοπός της επίσκεψης πάλι δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που εικάζει ο καθένας. Το προσφυγικό- μεταναστευτικό «καίει» την Κυβέρνηση και την χώρα και η ανάγκη για νέες δομές φιλοξενίας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η κατάσταση άλλωστε στα νησιά μοιάζει εφιαλτική την ώρα που οι ροές συνεχίζονται αδιάκοπα. Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο Υπουργός έρχεται να ακούσει ή να πει…

Αν δηλαδή στις συναντήσεις που θα έχει με δημάρχους της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις ή θα καταγράψει προβληματισμούς και προτάσεις ώστε στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις.

Η Ήπειρος φαίνεται ότι είναι σταθερά στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών. Κι ενώ αρχικά οι συζητήσεις επικεντρωνόταν σε μία δομή τις τελευταίες ημέρες οι εξ Αθηνών πληροφορίες μιλούν για τρεις δομές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου, όπως αποτυπώθηκε στη σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ, θέλουν να βοηθήσουν σε ένα εθνικό πρόβλημα αλλά θέτουν όρους και προϋποθέσεις.

Μιλούν για μικρές και διαχειρίσιμες δομές κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος φαίνεται να περιλαμβάνει είκοσι μεγάλα κέντρα σε όλη την χώρα για την φιλοξενία είκοσι περίπου χιλιάδων μεταναστών.

Η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη σίγουρα θα πρέπει να ξεδιαλύνει το τοπίο. Άλλωστε όσο όλα κινούνται σε επίπεδο φημολογίας το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναστάτωση τοπικών κοινωνιών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Άρτας και του Νικολάου Σκουφά.

Στη συνάντηση αναμένεται να αναλυθούν και τα αντισταθμιστικά για τους Δήμους που θα γίνουν οι νέες δομές, κάτι που φαίνεται ότι αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του σε δηλώσεις που έκανε επανέλαβε την θέση που διατύπωσε και στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα στο οποίο έχουν όλοι υποχρέωση να βοηθήσουν.  «Σε μια έκτακτη περίσταση, υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Αυτή είναι η δική μου θέση για το προσφυγικό. Την  ανάφερα  και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Συνεχίζω να την πιστεύω. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ