Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση

emvolio

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, ενώ χαρακτηρίζεται θέμα χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα.

Την ίδια ώρα, όχι στην τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer για τον γενικό πληθυσμό είναι η σύσταση από τη συμβουλευτική επιτροπή στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο FDA λέει πάντως κατηγορηματικά ναι για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες.

Στο θέμα της τρίτης δόσης και γιατί είναι αναγκαία σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Τόνισε ότι «φαίνεται πως σχετίζεται η τρίτη δόση με υψηλότερη και παρατεταμένη παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων».

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ