Τιμήθηκε η θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

seltso ek

Σε συνθήκες διαφορετικές φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά με τον ίδιο σεβασμό τιμήθηκε ο αγώνας και η θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο.

Η τελετή μνήμης της θυσίας των  Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής  και τα ς αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους  Ήρωες Σουλιώτες.

Η Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα που ακολούθησε τον  Απρίλιο του 1804 ήταν  ένα δεύτερο  αλλά υπέρτερο Ζάλογγο.

Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και  ντόπιους Ραδοβιζινούς  που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή  αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων,  διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη.

Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ. άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν   με μιας στον ΄΄Πέτακα΄΄   στο φαράγγι της Γκούρας όπου  ακριβώς πίσω από τη Μονή.

Στον ίδιο χώρο η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη τίμησαν όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και με την θυσία τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ