Τιμήθηκε στην Ανατολή η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

anatoli ekdiloseis

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μκράς Ασίας και του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολή.

Σχεδόν ένας αιώνας από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης οι μνήμες για τις ζωές που χάθηκαν, για τις πατρίδες που χάθηκαν μένουν ζωντανές.

Σχεδόν ένας αιώνας από την εγκατάσταση των προσφύγων στα Γιάννινα, στην Ανατολή, την Μπάφρα, τη Νεοκαισάρεια, την Κόνιτσα…

Ξένοι σε ξένους τόπους… Μάρτυρες ενός μακραίωνου πολιτισμού. Ζυμώθηκαν στην καινούρια τους πατρίδα, έφεραν τα ήθη, τα έθιμα και κουβαλούν ακόμη τις αναμνήσεις της τραγωδίας.

Στην Ανατολή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Σιαράβα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου, τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Σκούμα, τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπροσώπους του Στρατού και της Πυροσβεστικής, τις Ενώσεις Αποστράτων, τους Συλλόγους των τριών κοινοτήτων.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • anatoli ekdiloseis1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • anatoli ekdiloseis2EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • anatoli ekdiloseis3EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • anatoli ekdiloseis4

Η Αναστασία Παπάζογλου εκ μέρους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και διάβασε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Οι νεκροί περιμένουν».

«Η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισάρεια δομήθηκαν επί ενός θρήνου αλλά και μιας ελπίδας ότι η ζωή θα κερδίσει τον εφιάλτη της σφαγής, των βιασμών, του διωγμού, της εθνοκάθαρσης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου.

Και στο μήνυμά του συνέχισε: «Εδώ στην Ανατολή και τις γύρω περιοχές, σε ολόκληρη την Ήπειρο και την πρωτεύουσα, τα Γιάννενα, Έλληνες έχτισαν μια νέα ζωή, έστησαν νοικοκυριά, μεγάλωσαν οικογένειες, τόλμησαν και πίστεψαν σε νέα όνειρα. Η μοίρα των Ελλήνων είναι να είναι και να μένουν νικητές, να στέκουν όρθιοι και στις στιγμές δόξας και στις στιγμές θρήνου της Ιστορίας τους. Σήμερα, ανάβουμε κερί για τις ψυχές των χαμένων στη σφαγή της Μικρασίας και του Πόντου και ταυτόχρονα κοιτάμε θαρρετά τον ουρανό, σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, την πατρίδα μας. Ο κοσμοπολιτισμός των Ελλήνων που δέσποζε και δεσπόζει στα Γιάννενα είναι ένα μήνυμα ανθρωπισμού και πολιτισμού σε έναν κόσμο αμετανόητα βάρβαρο, απειλητικό και σοβινιστικό. Οι γενοκτονίες δε φοβίζουν τους Έλληνες. Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να χτίζουμε, να προκόβουμε. Θα μείνουμε όρθιοι στη γη μας, ευχόμενοι στα παιδιά μας να μην ξεχάσουν αλλά και να προχωρήσουν μπροστά. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η στρατηγική συγκρότηση της χώρας που ακολουθεί εγγυώνται αυτή την πορεία. Αιωνία τους η μνήμη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ