Τιμήθηκαν τα 317 θύματα του Κομμένου

kommeno mnimosino

Τα 77 χρόνια που πέρασαν δεν είναι αρκετά για να σβήσουν τον πόνο και τις μνήμες ούτε να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Το Κομμένο, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα τίμησε τα 317 θύματα του ολοκαυτώματος. Τα θύματα ενός εγκλήματος που δεν χωράει σε ανθρώπινο νου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά και έδωσαν το παρόν οι αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Τίμησαν εκείνους που πέρασαν στην αθανασία, θύματος ενός στυγερού εγκλήματος που έχει αφήσει βαθιά αποτυπώματα στην περιοχή.

Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτης κκ. Καλλίνικου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Ηρώο.

Η εκδήλωση μνήμης συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό της δημάρχου Νικολάου Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως:

“Στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η σφαγή των αμάχων όπου ανυπεράσπιστοι κι ανυποψίαστοι μετατρέπονται σε τραγικά θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης, μόνο ως έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης μπορεί να καταγραφεί. Το Κομμένο είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Της σφαγής και της ελπίδας, του θανάτου και της ζωής.

Ο τόπος των ανθρώπων που ξέρουν να συγχωρούν αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κος Μωυσής Ελισάφ ο οποίος ανέλυσε το χρονικό της σφαγής.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων, και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από το άγημα του Ελληνικού στρατού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ