Τιμήθηκαν όσοι υπηρέτησαν την μουσική παράδοση

ezista mousiki1

ezista mousiki1

Είκοσι δύο μουσικούς και οργανοπαίχτες που υπηρέτησαν την δημοτική μας παράδοση, τίμησε ο Δήμος Ζίτσας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κληματιάς.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στο δεξιοτέχνη του βιολιού Βασίλη Φάκο που έφυγε από τη ζωή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη βράβευσή του.

Στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι στην Τοπική Κοινότητα Κληματιάς βραβεύτηκαν οι μουσικοί που για χρόνια υπήρξαν και ορισμένοι εξακολουθούν να υπάρχουν, ενεργοί φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς όταν οι δεξιοτέχνες του κλαρίνου Ναπολέων Δάμος, Σταυρός Καψάλης και Ευάγγελος Καραγιάννης καθώς και ο Διαμαντής Κάλλης με το λαούτο του ερμήνευσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο δημοτικά μας τραγούδια.

«Από αντίστοιχες εκδηλώσεις, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, μάθαινα πράγματα γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ήταν στη διπλανή μας πόρτα, ήταν δίπλα μας στα γλέντια μας, στις χαρές μας ακόμη και στις λύπες μας. Έτσι θεώρησα σωστό ο Δήμος Ζίτσας με αυτή τη μεγάλη παρακαταθήκη στη δημοτική μουσική παράδοση, να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που μεγάλωσαν γενιές και πιστεύω πως θα μεγαλώσουν και τις επόμενες». Κλείνοντας ο κ. Πλιάκος τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και εξέφρασε την πεποίθηση «πως το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να διαφυλαχθεί η πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους» .

Στη συμβολή τους στη διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά της η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη. «Η συμβολή των τιμώμενων της αποψινής εκδήλωσης, είπε, είναι καθοριστική για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά τα μηνύματα της παράδοσης. Αυτό που φαντάζει σήμερα αυτονόητο, δηλαδή η συνοδεία κάθε χαρμόσυνου γεγονότος με δημοτική μουσική δεν θα ήταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που πίστεψαν στο Δημοτικό τραγούδι και επέμειναν σε αυτό όταν άλλες μορφές τραγουδιού γινόταν μόδα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η τιμή που κάνουμε απόψε στους απόμαχους καλλιτέχνες καταγόμενους από το δήμο Ζίτσας να έχει αξία πολλή μεγαλύτερη από τα στενά τοπικά πλαίσια που γίνεται η εκδήλωση καθώς ο Δήμος μας τυχαίνει να είναι πυλώνας αυτής της παράδοσης και καλούμαστε όλοι, αυτή την αξία να την αναδεικνύουμε συνεχώς». Απευθυνόμενη δε προς τους τιμώμενους μουσικούς τόνισε « έχετε κατακτήσει όλοι σας την καρδιά μας και ο φόρος τιμής που αποδίδουμε είναι η ελάχιστη ένδειξη της αγάπης μας».

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας που συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να αφιερώσουν μια βραδιά για να τιμήσουν τους ερμηνευτές της δημοτικής μας παράδοσης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο χοροδιδάσκαλος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Ράπτης ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στη δημοτική μουσική και τις κομπανίες των χωριών του Δήμου Ζίτσας καθώς και της ευρύτερης περιοχής και τις αλληλεπιδράσεις από άλλες περιοχές με το πέρασμα του χρόνου.

ekmousikiz2

Αναφορά στο έργο και τη ζωή των μουσικών-οργανοπαιχτών έκανε το μέλος του μορφωτικού Συλλόγου Γιώτα Τσανέλη που είχε αναλάβει και την παρουσίαση της εκδήλωσης με την οποία τιμήθηκαν οι ακόλουθοι: Ναπολέων Ζούμπας (κλαρίνο), Μιχαήλ Μπούρμπος (λαούτο), Μιχαήλ Ζούμπας (λαουτο-ντέφι), Ευάγγελος Καραγιάννης (κλαρίνο), Αντώνης Κότικας (βιολί), Δημήτρης Κότικας (λαούτο), Λάζαρος Ευθυμίου (βιολί), Κων/νος Μπάλας (ντέφι), Ανδρέας Φάκος (κλαρίνο), Γεώργιος Σίμος (ντέφι), Χρήστος Τζέρμπος (λαούτο- κλαρίνο), Διαμαντής Κάλλης (λαούτο), Ναπολέων Δάμος (κλαρίνο), Σταυρός Καψάλης (κλαρίνο), Βασίλειος Ζώης (ντέφι), Βασίλειος Λύτης (κλαρίνο), Χριστόφορος Κυπριανός (βιολί), Γρηγόρης Δόσης (λαούτο), Βασίλης Μούτας (λαούτο), Σωτήρης Πανωσάφος (βιολί), Βασίλης Ζώτος (λαούτο) και Θεόφιλος Γιανόπουλος (λαούτο).

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών πλακετών από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Λιάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Παπαχρήστου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Θωμά Μάστακα, Δημήτρη Γκαραλέα, Κώστα Λεοντίου, Ιωάννα Καλογήρου και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γιώργο Μπεσέλα.

Η βραδιά έκλεισε με χορούς που παρουσίασαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Κληματιάς «Χρήστος Καραφέρης» με τη συνοδεία του συγκροτήματος του Βασίλη Παπαγεωργίου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ