Τιμήθηκαν οι γυναίκες των Τσεριτσάνων

tseritsana_ekdilosi_20191

Με μία σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, ο Δήμος Δωδώνης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων τίμησαν και φέτος τις «Άντρισσες Γυναίκες», εκείνες που έβαλαν την δική τους σφραγίδα στον απελευθερωτικό αγώνα των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό το 1913.

Η εκδήλωση, ενταγμένη στα Ελευθέρια των Ιωαννίνων, ήταν φέτος διαφορετική, καθώς λίγες μέρες πριν τα Τσερίτσανα, μετά από αγώνα δεκαετιών πήραν πίσω το ιστορικό τους όνομα, αφήνοντας στο παρελθόν την ονομασία «Πλατάνια».

Η μακραίωνη τουρκική κατοχή έγραψε τον επίλογό της το 1913, με τις γυναίκες των Τσεριτσάνων να σηματοδοτούν καθοριστικά τη θετική έκβαση του αγώνα.

Ανάμεσα σε ποικίλες ενέργειες επικουρίας των αγωνιστών, οι Τσεριτσανιώτισσες ανέβασαν, από τη δυτική πλευρά του Τόμαρου, το ορειβατικό κανόνι του ελληνικού στρατού σε υψόμετρο 1.700 μ., αντιπαλεύοντας δύο μέτρα χιόνι. Η ενέργεια αυτή, αποτέλεσε το “κλειδί” για την κατάληψη των Ιωαννίνων, διότι με το κανόνι αυτό, άνοιξε ο δρόμος μεταξύ Μανωλιάσσας – Μελιγγών και κατέστη δυνατή η περικύκλωση των Τούρκων στα οχυρά του Μπιζανίου.

Παράλληλα, ανέλαβαν τη μέριμνα των στρατιωτών, την παρασκευή ενδυμάτων και την εύρεση τροφής, γενικά ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους, όπως μαγείρισσες, τραυματιοφορείς και νοσοκόμες.

Είναι οι γυναίκες  που τίμησε με το έργο του, ο Γιαννιώτης γλύπτης Κώστας Καζάκος, φιλοτεχνώντας το 2003 ένα ορειχάλκινο ανάγλυφο με τίτλο «Οι Γυναίκες των Τσεριτσάνων», το οποίο κοσμεί από το 2004 το ομώνυμο μνημείο στο κέντρο του χωριού.

Στον χώρο αυτό ξεδιπλώθηκαν μνήμες του αγώνα… Έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση και τους εκπροσώπους όλων των φορέων της περιοχής και ομιλίες για τον αγώνα των γυναικών που πέρασαν στην ιστορία.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • tseritsana ekdilosi 20191

ΦΩΤΟ: Όλγα Κωστούλα

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ