Τηλεπισκόπηση στην Παμβώτιδα… Ο ευτροφισμός υπό καινοτόμα παρακολούθηση!

eytrof limni

eytrof limni

Ο ευτροφισμός είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της λίμνης των Ιωαννίνων… Ορατός, ανά τακτά διαστήματα και δια γυμνού οφθαλμού!

Για την ποσοτική εκτίμηση του ευτροφισμού, χρησιμοποιούνται αυτή τη φορά σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες.

Η χρήση της τηλεπισκόπησης, είναι μία από αυτές, που δίνουν πλέον την εικόνα της τροφικής κατάστασης της Παμβώτιδας.

Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Αγρο-Οικολόγο- Περιβαλλοντολόγο του ΦΔΛΠ Παναγιώτη Νίτα, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωλογίας – Υδατικών Πόρων, Ιερόθεο Ζαχαρία και τον Επίκ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Νικόλαο Κούτσια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος της έρευνας ήταν η ποσοτική συσχέτιση των δεδομένων πεδίου της χλωροφύλλης –α και εκείνων που υπολογίστηκαν από τις φασματικές τιμές ανάκλασης των διαύλων των δορυφορικών εικόνων Landsat.

Με την εφαρμογή στατιστικής ανάλυσης και συστημικής μοντελοποίησης υπολογίστηκε η χωρική κατανομή της χλωροφύλλης –α σε όλη την επιφάνεια της λίμνης και ο υπολογισμός ενός δείκτη τροφικής κατάστασης (Trophic State Index).

Σκοπός ήταν η αποτίμηση της ικανότητας του υπολογισμού των τροφικών επιπέδων της λίμνης με τη χρήση της τηλεπισκόπησης.

Τα αποτελέσματα της τηλεπισκόπησης συμφωνούσαν με αυτά του πεδίου και προσέγγιζαν την πραγματικότητα, παρέχουν πληροφορίες για τα διαφορετικά επίπεδα ευτροφισμού σε διάφορες περιοχές τις λίμνης και μπορεί να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση του ευτροφισμού των λιμνών σε μεγάλη κλίμακα με μικρό κόστος και σε λίγο χρόνο.

«Παρά το γεγονός ότι η λίμνη Παμβώτιδα, μια αβαθής και πολυμικτική λίμνη και συνάμα ένα δυναμικό οικοσύστημα με μεγάλη ευαισθησία στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές, τα αποτελέσματα που αναδεικνύονται από την έρευνα είναι ενθαρρυντικά», σημειώνει στα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Νίτας.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ