Τι θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για το Κάστρο των Ιωαννίνων

kastro glikidon

Λεπτομέρειες για το αντικείμενο του στρατηγικού σχεδίου ανάδειξης του Κάστρου των Ιωαννίνων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παραμονή της εθνικής επετείου το Κάστρο και τα έργα που είναι σε εξέλιξη είχε επισκεφθεί η Υπουργός Λίνα Μενδώνη η οποία στις δηλώσεις της έκανε γνωστό το σχέδιο για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου.

Το σχέδιο αυτό όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Υπουργείο θα αφορά στη συνολική ανάδειξη των μνημείων του Κάστρου, στο οποίο εντάσσεται η ενοποίηση των δύο Φρουρίων, του Βορειοανατολικού (Ασλάν Τζαμί) και του Νοτιανατολικού (Ιτς Καλέ) την  εκπόνηση νέων μουσειογραφικών μελετών για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεων του Δημοτικού και του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και της Έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται στο Θησαυροφυλάκιο.

Παράλληλα, η μελέτη θα περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση της Στοάς της Κεντρικής Πύλης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε η οχύρωση της ελληνιστικής περιόδου, ένα σημαντικό στοιχείο για το παλίμψηστο των Ιωαννίνων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Μεντρεσέ, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς υλοποιείται η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού, ενός σημαντικού έργου προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα τόσο του Κάστρου, όσο και της ίδιας της πόλης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο της εξαιρετικής, και με απτά αποτελέσματα, συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, εξελίσσονται έργα και ωριμάζουν μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ένα από τα έργα, που ήδη εκτελούνται από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι η αποκατάσταση και η ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού. Το Κάστρο διαθέτει εξαιρετικούς χώρους με πλούσια ιστορία, που πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με ιδιώτες. Η αποκατάσταση και η ανάπλαση του τόσο σημαντικού μνημειακού συνόλου του Κάστρου των Ιωαννίνων απαιτεί τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξή του με την ενοποίηση των δύο φρουρίων. Πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για τις χρήσεις των μνημείων και την ιεράρχηση των αναγκαίων μελετών και έργων, με στόχο τη δημιουργία μια ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία να αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της κοινωνίας των Ιωαννίνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ