Τι συμβαίνει με τα αυθαίρετα στη Βασιλίτσα;

BASILITSAΟι καταγγελίες τους, εδώ και χρόνια πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει απάντηση και κυρίως χωρίς να υπάρχει παρέμβαση για να μπει τέλος στην παρανομία που καταγγέλλουν. Η καταγγελία αφορά αυθαίρετες κατασκευές και λειτουργίες στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας και όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής στο Epiruspost.gr όλες οι υπηρεσίες γνωρίζουν όμως κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Πριν από ένα μήνα περίπου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών που λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Η μια κατασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αφορά κινητή καντίνα της οποίας ο ιδιόκτητης ενοικίασε το χώρο από την πρώην κοινότητα Διστράτου. Η καντίνα σύμφωνα με την άδεια που διαθέτει θα πρέπει το βράδυ όταν κλείνει να εγκαταλείπει το συγκεκριμένο χώρο για να επανέρχεται την επόμενη ημέρα.

Αυτό δεν έγινε ποτέ. Λειτουργεί σε μόνιμη βάση, επέκτεινε τις κατασκευές, χωρίς να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Η άλλη κατασκευή αφορά χώρο περίπου 50 τ.μ. για φύλαξη χιονοδρομικού εξοπλισμού ο οποίος έως εδώ είναι νόμιμος. Περιμετρικά της αποθήκης όμως έγιναν κι άλλες κατασκευές όπως ενοικίαση εξοπλισμού σκι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων οι εκτάσεις όπου ρίζωσαν οι εγκαταστάσεις αυτές αποχαρακτηρίστηκαν από τη δασική υπηρεσία με σκοπό την κατασκευή σχολής χιονοδρομίας, γραφείου τουριστικών πληροφοριών και ανέγερση εξωκλησιού!

Στα μέσα Δεκέμβρη κι ύστερα από εντολή του Εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Δασαρχείου Κόνιτσας και την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα αναμένονται….

Να σημειωθεί ότι μάχη για την τάξη στη Βασιλίτσα είχε δώσει η προηγούμενη διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, η οποία είχε κάνει και σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση που είχε κάνει παλιότερα και μετά την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Χιονοδρομικού Κέντρου ο κ. Μιλτιάδης Τέγος. Σχετικά λοιπόν με τα αυθαίρετα στη Βασιλίτσα αναφέρει: «Είναι τελείως παράνομοι. Εμείς έχουμε κάνει τις καταγγελίες μας και ανέλαβαν οι υπηρεσίες τώρα. Ήδη, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η πολεοδομία κήρυξε παράνομα τα κτίσματα αυτά. Η σχολή σκι, μέχρι πρότινος – δεν ξέρω τώρα αν δραστηριοποιήθηκε και έβγαλε κάποιες άδειες – ήταν εντελώς παράνομη. Οι δάσκαλοι του σκι δεν είχαν τα προσόντα για να έχουν άδεια διδασκαλίας. Επίσης, έγιναν διάφορες επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα έκανε τις τουαλέτες όπου θέλησε αυτός. Και χωρίς εμείς, σαν διοίκηση του φορέα, να μπορούμε να επέμβουμε, διότι είναι στο έδαφος του Διστράτου. Όμως, η ευθύνη αν για παράδειγμα γίνει κάποιο ατύχημα εκεί, είναι δική μας. Εδώ και 5 χρόνια που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση του φορέα, τους πλησιάσαμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να συνεννοηθούμε. Προτείναμε να μας παραχωρήσουν μία έκταση γης για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα αναβατήρα που βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, και να συμμετέχει, αν θέλουν ένα άτομο απ’ αυτούς στη διοίκηση του φορέα. Στάθηκε αδύνατον. Και ενώ θέλουν να συμμετέχουν στη διοίκηση του φορέα, δεν παραχωρούν τίποτα απολύτως. Έχω επιστολή όπου τους καλούμε να φτιάξουμε, να προγραμματίσουμε μαζί το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να μη γίνεται κάτι αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συζήτησης. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι τους προτείναμε να μεταφερθούν 50 μέτρα πιο πέρα, προκειμένου να διπλασιασθεί ο χώρος του πάρκινγκ, κάτι που είναι καλό για όλους. Καμία υποχώρηση, καμία συνεργασία αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να πάρουν μέρος και στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ