Τι αλλάζει στις χρεώσεις της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου

Την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Στόχος είναι να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που φούσκωσαν τον περσινό χειμώνα τους λογαριασμούς των οικιακών πελατών καθώς τα νοικοκυριά που υπερέβησαν τις κλίμακες χρέωσης επιβαρύνθηκαν για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι την υπερβάλλουσα ποσότητα. Οι νέες χρεώσεις θα ισχύουν από 1 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ οι κλίμακες μειώνονται από τέσσερις σε τρεις:

– από 0-1.600 κιλοβατώρες ανά τετραμηνία με χρέωση 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα
– 1600 -2.000 κιλοβατώρες ανά τετραμηνία με χρέωση 50 ευρώ η μεγαβατώρα (από 15,7 ευρώ που ισχύει σήμερα)
– 2.000 και άνω ανά τετραμηνία με χρέωση 85 ευρώ η μεγαβατώρα (από 39,87 ευρώ σήμερα για 2.000-3.000 μεγαβατώρες και 44,8 ευρώ η μεγαβατώρα για 3.000 και άνω).

Ίδιες κλίμακες θα ισχύσουν και για το νυχτερινό ρεύμα. Με το νέο μοντέλο χρέωσης, ο καταναλωτής επωφελείται καθώς θα χρεώνεται βάσει της υψηλότερης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα ενέργειας. Η τροπολογία ορίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καθορίζει εάν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύπτει μέρος ή το σύνολο του λογαριασμού ΥΚΩ.

Μοναδικός διαχειριστής του λογαριασμού ΥΚΩ καθίσταται από τις αρχές του έτους η ΔΕΔΔΗΕ τόσο για το διασυνδεδεμένο όσο και για το μη διασυνδεδεμένο με τα νησιά σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ