Τι αλλάζει με πρόστιμα και ποινές στα πρατήρια

kausima episotisi

Στις αρχές Φεβρουαρίου, στην τσιμπίδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ είχε πέσει ένα βενζινάδικο στην Οινόη το οποίο λειτουργούσε επί 13 χρόνια, από το 2010, χωρίς νόμιμη άδεια. Φυσικά δεν είχε εγκατεστημένο σύστημα εισροών-εκροών και εξέδιδε – όταν εξέδιδε- αποδείξεις τις οποίες ποτέ δεν απέστειλε στην ΑΑΔΕ. Ο ιδιοκτήτης φυσικά συνελήφθη, το πρατήριο έκλεισε αλλά παρά τη σωρεία παραβάσεων το διοικητικό πρόστιμο που επεβλήθη ανήλθε σε μόλις 150.000€.

Με το διατάξεις νόμου του ΥΠΟΙΚ που συζητούνται αυτές τις ημέρες στην Βουλή, τα πράγματα αλλάζουν και τα πρόστιμα αυστηροποιούνται. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Πρόστιμο 50.000€-500.000€ στις περιπτώσεις μη εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών με ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. 

-Πρόστιμο 1000€-300.000€ στις περιπτώσεις που το σύστημα υπάρχει αλλά δεν πληροί όλους τους όρους λειτουργίας. Κατά περίπτωση συνοδεύεται από ανάκληση της άδειας 

-Πρόστιμο 10.000€-300.000€ και σε όσους αποδειχθεί ότι συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή με οποιοδήποτε τρόπο στην τέλεση των παραβάσεων. 

Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Ως υποτροπή ορίζεται η επανάληψη της παράβασης εντός 3 ετών από την έκδοση της απόφασης της επιβολής προστίμου.

Εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα προβλέπονται και ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης:

-Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών σε όσους προμηθεύουν ή εγκαθιστούν συστήματα μέτρησης που προορίζονται για τα συστήματα εισροών-εκροών και συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά. 

-Κάθειρξη επιβάλλεται σε όσους τροποποιούν ή αλλοιώνουν με οποιοδήποτε τρόπο στοιχεία του συστήματος που αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ αλλά και σε όσους διακινούν ενεργειακά προϊόντα μέσω δεξαμενών που δεν έχουν εγκατεστημένο το σύστημα παρακολούθησης. 

Την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι πλέον δυνατότητα σφράγισης ενός πρατηρίου καυσίμων στις περιπτώσεις νοθείας ΔΕΝ έχουν πλέον μόνο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αλλά οποιαδήποτε αρχή διενεργεί τον έλεγχο και εντοπίζει την παράβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι τελωνειακές υπηρεσίες , το υπουργείο ενέργειας ακόμη και η αστυνομία και οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή θα μπορούν να βάλουν λουκέτο σε πρατήρια καυσίμων που το Χημείο του Κράτους διαπιστώνει – μετά την ανάλυση δειγμάτων – ότι διακινούν νοθευμένα καύσιμα. 

Το λουκέτο μπορεί να είναι διάρκειας από 10 έως 90 ημέρες  ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Αν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία οι ποινές επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ