Θρίλερ με τα ψηφοδέλτια στην Ήπειρο

EKLOGESVΤα ονόματα που κλείδωσαν, οι πιθανές υποψηφιότητες και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής…

Σε θρίλερ ειδικά για τα δύο μεγάλα κόμματα εξελίσσεται το κλείσιμο των ψηφοδελτίων στην Ήπειρο. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αντιμετωπίζουν σοβαρά αλλά εξ ίσου σοβαρά προβλήματα, τα σοβαρότερα ίσως των τελευταίων ετών.

Στη Νέα Δημοκρατία γράφουν και σβήνουν ονόματα ενώ προσπαθούν να βρουν λύση στο μείζον ζήτημα της απουσίας γυναικείων υποψηφιοτήτων.

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι θέλουν να δώσουν εικόνα ανανέωσης όμως και εδώ η απροθυμία είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να ξεπεραστεί.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ζήτημα. Τόσο κόμματα που έχουν διάρκεια στην παρουσία τους, όπως είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ο ΛΑΟΣ, όσο κι αυτά που θα πάρουν μέρος πρώτη φορά στις εκλογές όπως η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Συμμαχία πετυχαίνουν αυτό που πριν δυο χρόνια θα φάνταζε αδύνατο.

Όχι μόνο έχουν συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια, αλλά ευελπιστούν και σε μία πολύ καλή παρουσία.

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως στόχο την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ακόμη και σήμερα, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει.

Στο Νομό Ιωαννίνων οι προτάσεις γίνονται η μία μετά την άλλη. Οι νέες υποψηφιότητες που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει είναι αυτές του πρώην Δημάρχου Περάματος Μιχάλη Κασσή και του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρη Φίλη. Στόχος είναι να συμπληρωθεί με δύο γυναικεία ονόματα και έναν νεολαίο. Απομένει να αποδειχθεί εάν οι συζητήσεις που γίνονται θα αποδώσουν τα αναμενόμενα εντός των επομένων ημερών.

Στο Νομό της Άρτας, η γυναικεία υποψηφιότητα είναι το μεγάλο αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όσες κυρίες ρωτήθηκαν μέχρι τώρα απάντησαν αρνητικά. Το τελευταίο όχι ειπώθηκε από την κ. Αναστασία Κατσαντούλα η οποία μετείχε στο ψηφοδέλτιο το 2009.

Δίπλα στους δύο σημερινούς βουλευτές του κόμματος Δημήτρη Τσιρώνη και Χρήστο Γκόκα θα βρεθούν σίγουρα δύο νέοι υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Θανάση Ντερέκα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου και τον Δημήτρη Χαμπίπη υπάλληλο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο Νομό της Πρέβεζας το ΠΑΣΟΚ πιέζει την πολιτικό μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο Στέλλα Βαρτελάτου, η οποία σίγουρα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή.

Ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου μπαίνει δυνατά στην προεκλογική μάχη ενώ δοκιμάζει τις δυνάμεις του κι αυτή την φορά ο κ. Περικλής Βασιλάκης. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά ένα ακόμη πρόσωπο για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο.

Στο Νομό Θεσπρωτίας επανακάμπτει ο Χρήστος Κατσούρας ο οποίος θα διεκδικήσει την εκλογή του για δεύτερη φορά. Υποψήφιος θα είναι ακόμη ο Γιάννης Γόγολος ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της γυναικείας υποψηφιότητας.

Στη Νέα Δημοκρατία τώρα η κατάσταση παραμένει περίπλοκη.

Στο Νομό Ιωαννίνων από τις εννέα νέες υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί οι τέσσερις δεν θα έχουν καμία τύχη.

Εκτός των δύο βουλευτών Κώστα Τασούλα και Σταύρου Καλογιάννη, βέβαιες θεωρούνται πλέον οι υποψηφιότητες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα, της δημοτικής συμβούλου Άννας Ασημακοπούλου, του δημοσιογράφου Στέλιου Λεύκοβιτς, του επιχειρηματία Βασίλη Τσαλιαμάνη.

Για τη μία θέση γίνεται πραγματικά μάχη μεταξύ των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Δεν αποκλείεται πάντως το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων να κλείσει με μία μόνο γυναικεία υποψηφιότητα.

Στο Νομό Θεσπρωτίας το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να οριστικοποιείται. Έτσι πέραν του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα που παραμένει η πιο ισχυρή υποψηφιότητα, θέση θα έχει ο δασολόγος Κώστας Μπέσης. Στην περίπτωση που οι συζητήσεις με την κ. Ελένη Πάντου δεν ευοδώσουν μάλλον θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για γυναικεία υποψηφιότητα και πιθανότερη καθίσταται η συμμετοχή του κ. Γεωργόπουλου.

Στο Νομό Πρέβεζας, υποψήφιος θα είναι ο σημερινός βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Στέργιος Γιαννάκης, ο κ. Λάμπρος Πρέντζας και πιθανή θεωρείται η συμμετοχή της κ. Τάτση, η οποία πιέζεται να μετέχει καθώς δεν είχε εκδηλωθεί επιθυμία από καμία γυναίκα της περιοχής.

Στο Νομό της Άρτας μπορεί το ζήτημα της γυναικείας υποψηφιότητας να είναι λυμένο με τη συμμετοχή της κ. Εύης Καραμπίνα, κόρης του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα εξ αιτίας της πληθώρας γυναικείων υποψηφιοτήτων.

Η ολική επαναφορά εξάλλου του βουλευτή Κώστα Παπασιώζου περιπλέκει την κατάσταση. Έτσι μένουν κενές τρεις θέσεις τις οποίες διεκδικούν επτά υποψήφιοι.

Στην Ήπειρο αξιοσημείωτη είναι η παρουσία που κάνει με τα ψηφοδέλτιά της η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η διαρροή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς το κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων και για το Νομό Ιωαννίνων κυκλοφορεί ένα όνομα το οποίο δεν θα περάσει απαρατήρητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ