Θετική στον ιό Δυτικού Νείλου ηλικιωμένη από την Άρτα

ios ditikou neilou

Ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, χτύπησε και την πόρτα της Ηπείρου. Μία 88χρονο από χωριό της Άρτας, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χατζηκώστα βρέθηκε θετική.

Η ηλικιωμένη γυναίκα εισήχθη στο Νοσοκομείο στις 4 Αυγούστου με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε αυτά που  προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός. Έτσι υπεβλήθηκε στο ανάλογο τεστ και την Παρασκευή βγήκε το αποτέλεσμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στο ενδιάμεσο τα συμπτώματα αντιμετωπίστηκαν και η ίδια δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα ενημερώθηκαν ήδη οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου όπως και ο ΕΟΔΥ.

Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι η ηλικιωμένη είχε ιστορικό προηγούμενου ταξιδιού, κάτι που σημαίνει ότι νόσησε μετά από τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη), που αποτελούν τη

βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με το τσίμπημά τους.

Οι άνθρωποι -όπως και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα)- που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια (δεν μολύνουν κουνούπια).

Επίσης, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε μέσω μετάγγισης αίματος ή μεταμόσχευσης οργάνων, και σπανιότατες περιπτώσεις μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο ή με το μητρικό γάλα.

Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από έναν μολυσμένο άνθρωπο σε έναν άλλο μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), ούτε μέσω άλλης επαφής. Δεν μεταδίδεται επίσης από την απλή επαφή με ζώα ή πουλιά.

Ο ιός έρχεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών.

Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων με ορισμένες περιοχές κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία να βρίσκονται στο «κόκκινο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ