Θερμός Σεπτέμβριος….

100_0227Επί ποδός ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί για τις μισθολογικές περικοπές

Θερμός προμηνύεται ο Σεπτέμβριος καθώς οι νέες περικοπές που οριστικοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων. Μετά από δυόμισι χρόνια σκληρής λιτότητας και συνεχούς συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος το νέο τσουνάμι που έρχεται προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων.

Αυτό που ανάβει στην κυριολεξία φωτιά είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με το χώρο της εκπαίδευσης, ειδικά της τριτοβάθμιας να παίρνει στην κυριολεξία φωτιά ενώ ένστολοι, δικαστικοί και γιατροί ήδη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

· οι ένστολοι θα έχουν απώλειες 6% – 7,5% (αναδρομικά από 1ης Ιουλίου)

· οι δικαστικοί θα υποστούν μεσοσταθμική μείωση 20% (έως και 35% θα φθάσει για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς)

· οι πανεπιστημιακοί θα δουν κλιμακωτές περικοπές από 5% (για αποδοχές έως 1.000 ευρώ) έως 30% (για αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ)

· για τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι αποδοχές θα ψαλιδιστούν κατά 13%

Κατόπιν αυτών, ένστολοι, δικαστικοί, νοσοκομειακοί γιατροί και πανεπιστημιακοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, αύριο, Τετάρτη, οι δικαστικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο στις 12:30 και προαναγγέλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με πανδικαστικές συγκεντρώσεις στις 17 Σεπτεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις εφετειακές έδρες.

Αύριο, Τετάρτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Πέμπτη, οι ένστολοι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «λευκής απεργίας».

Ακόμη, για κινητοποιήσεις διαρκείας ακόμη και κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου προετοιμάζονται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων προκειμένου να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ