Θεοδωρικάκος: Νέο πρόγραμμα για τους Δήμους, διασφαλισμένα όλα τα έργα του Φιλόδημου

teodotikakos_preveza_ped1

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος έργων για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέλυσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα. Ο Υπουργός είχε μία ακόμη ευκαιρία να ακούσει και να καταγράψει σοβαρές παθογένειες στη λειτουργία των Δήμων, να γίνει κοινωνός της αγωνίας των δημάρχων και να δηλώσει ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος που διατυπώνεται ώστε οι Δήμοι να έχουν ρόλο και λόγο στο νέο ΕΣΠΑ, που θα μεταφράζεται σε ένα Τομεακό Πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο διάδοχος του Φιλόδημου, όπως τόνισε ο Υπουργός θα είναι έτοιμος σε δύο βδομάδες.

Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες έργων που θα χρηματοδοτήσει. Πρόκειται για παρεμβάσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές.

Στο αίτημα των δημάρχων να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για το μεταναστευτικό ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλα τα κονδύλια και τα έργα περνούν πλέον στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός υπενθύμισε, πως με το προηγούμενο πρόγραμμα, «Φιλόδημος», είχαν δεσμευτεί 130 εκ, ευρώ, έναντι έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ύψους 1,3 δις ευρώ και πρόσθεσε, ότι η υπόθεση αυτή, έχει αίσιο τέλος, γιατί μέσα από σημαντική δουλειά, έχουν βρεθεί πόροι και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις.

Ξεκαθάρισε ότι δεν χάνεται κανένα έργο των δήμων που είναι ήδη ενταγμένο στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν νέα ώριμα έργα.

Σχετικά με την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό ότι υπουργείο προχωρά στη νομοθέτηση της δυνατότητας σύναψης προγραμματικών συμβάσεων των ΟΤΑ με την ΕΕΤΑΑ ώστε μέσω αυτής να επιτυγχάνεται η εκπόνηση και η ωρίμανση μελετών.

Ακόμη έκανε γνωστό ότι εντός του εξαμήνου θα κατατεθεί ο νέος νόμος που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πόρους και θα επιλύει θεσμικά προβλήματα.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων και η αναγκαιότητα οι δήμοι να αποκτήσουν ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ ήταν τα δύο από τα βασικότερα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης. Ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα και πρέπει να αποκτήσει ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε εκτενώς στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που αφενός δεν τους επιτρέπει να είναι αποτελεσματικοί προς όφελος των πολιτών αφετέρου δεν μπορούν να προχωρήσουν με ταχείς διαδικασίες την υλοποίηση έργων. «Πρόκειται για ένα δύσκαμπτο και αναποτελεσματικό μοντέλο με μεγάλη γραφειοκρατία που δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», σημείωσε.

Ανάλογα ζητήματα έθεσαν οι περισσότεροι δήμαρχοι της Ηπείρου επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αδυναμία ταχείας εκτέλεσης έργων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα όπως δεσμεύτηκε ο κ. Θεοδωρικάκος θα είναι ένα από αυτά που θα συζητήσει με τον Υπουργό Υποδομών καθώς ο νόμος που διέπει τις δημοπρατήσεις είναι αρμοδιότητας του δεύτερου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ