Εικοσιπέντε οικογένειες μετακινούμενων κτηνοτρόφων! Τα οροπέδια στα Θεοδώριανα της Άρτας είναι ο δικός τους παράδεισος τουλάχιστον για τους μισούς μήνες του χρόνου. Τους άλλους μισούς πρέπει να κατέβουν στους κάμπους..
Δέκα χιλιάδες πρόβατα σε τοπία αλπικά! Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο αριθμός των μετακινούμενων ήταν υπερδιπλάσιος και στα βουνά της περιοχής βρισκόταν πάνω από πενήντα χιλιάδες πρόβατα.
Όμως η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι δύσκολη.. Πολύ περισσότερο του μετακινούμενου.
Αυτού που κουβαλάει παράδοση πολλών ετών, έθιμα, πολιτισμό και όλα τα αρώματα των χειμαδιών και των βουνών!
Το ενθαρρυντικό είναι ότι στα οροπέδια των Θεοδώριανων υπάρχουν και αρκετοί νέοι. Με τον ίδιο ζήλο καταπιάνονται με τα κοπάδια τους και τις μέρες αυτές παράγουν με τον πιο παραδοσιακό τρόπο το «τσαλαφούτι», ένα ιδιαίτερο μαλακό τυρί, άγνωστο σε πολλούς.
Το πρόβειο γάλα βράζεται πολύ καλά μέσα σε μεγάλα καζάνια… Στη συνέχεια τοποθετείται σε βαρέλια κι αυτά με την σειρά τους τοποθετούνται σε σημεία με τρεχούμενα νερά. Στους καταρράκτες. Εκεί πρέπει να παραμείνει για είκοσι περίπου μέρες προκειμένου να ωριμάσει.
Στη συνέχεια παρασκευάζεται και διατηρείται σε ψυγείο.
Ένα ιδιαίτερο προϊόν, γευστικότατο.
Το δικό του μικρό και ενδιαφέρον οδοιπορικό στα οροπέδια των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στα Θεοδώριανα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.
Ως τον τελευταίο, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.
«Διαπίστωσα τον αγώνα επιβίωσης που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο για τα προς το ζειν, όσο και την πρόθεση τους να μας προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Τους αξίζει ο σεβασμός μας και η στήριξη σε όλα τα δίκαια αιτήματα που έχουν. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία είναι διαφορετική, η ζωή τους είναι ένα μεγάλο σχολείο. Οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους» ανέφερε ο κ. Ψαθάς σε δήλωσή του στο Epiruspost.