Θεμέλια για αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου

mendoni migdos psathas

Τον θεμέλιο λίθο για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου έβαλε η συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.

Στη συνάντηση έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα και εκφράστηκε η πολιτική βούληση για μία ακόμη αναστήλωση ιστορικού γεφυριού στην Ήπειρο, μετά από αυτό της Πλάκας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα κι αφού γίνει επεξεργασία όλων των διαθέσιμων στοιχείων αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού στην οποία θα αποτυπώνονται όλα τα βήματα για την δρομολόγηση του έργου.

Επίσης αποσαφηνίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση πίστωσης για το έργο όπως είχε εξαγγείλει κατά το παρελθόν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου άντεξε για 435 χρόνια δοκιμαζόμενη σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.

Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.

Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου.

Τα τελευταία χρόνια το αίτημα της αναστήλωσης είναι έντονο ενώ το έργο έχει την θερμή στήριξη κορυφαίων προσωπικοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ