Θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά χωρίς… υπολογιστές και διαδίκτυο!!!

IATREIO1

IATREIO1Χάος σε Κέντρα Υγείας κι Αγροτικά Ιατρεία, μένουν χωρίς φάρμακα οι κάτοικοι της υπαίθρου

Χωρίς φάρμακα απειλούνται να μείνουν οι κάτοικοι των χωριών μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Υγείας βάση των οποίων οι συνταγές πρέπει να είναι μόνο ηλεκτρονικές. Στην περίπτωση των χειρόγραφων ο γιατρός καλείται να καταβάλει πρόστιμο ενός ευρώ.

Προφανώς αυτό που δεν είχαν υπόψιν τους οι αρμόδιοι της Αθήνας είναι ότι στα αγροτικά ιατρεία, τα περιφερειακά ιατρεία ή ακόμη και σε ορισμένα Κέντρα Υγείας όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο, αλλά δεν υπάρχει ούτε υπολογιστής!

Έτσι όσοι χρειάζονται φάρμακα δεν θα μπορούν να τα πάρουν ακόμη κι αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα αγροτικά ιατρεία είναι αυτή της πλήρους απαξίωσης. Ακόμη και Κέντρα Υγείας σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Σχεδόν πουθενά δεν υπάρχει μηχανογράνωση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπως ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτή και τα σχετικά αναλώσιμα. Είναι αναμενόμενο λοιπόν κανένας γιατρός να μην δέχεται να συνταγογραφεί χειρόγραφα ώστε να μην κληθεί να καταβάλει το πρόστιμο.

Δομές υγείας λοιπόν που ενέπνεαν σιγουριά στους κατοίκους των περιοχών αυτών καταργούνται στην πράξη με δραματικές συνέπειες.

Η Κίνηση Νέων Γιατρών σχολιάζει τη στάση του Υπουργείου Υγείας με μία σκληρή ανακοίνωση και παροτρύνει τους συναδέλφους της να παραδώσουν τα συνταγολόγια, να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους ασθενείς επιθυμούν να εξεταστούν και να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά και ζητούν από τους Ιατρικούς Συλλόγους να κινηθούν νομικά εναντίον της απόφασης αυτής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ