Θα φτάσει Κακαβιά η Ιόνια Οδός;

IONIA1Προκηρύχθηκε η μελέτη αλλά στον αέρα η κατασκευή

Προκηρύχθηκε η μελέτη «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (Δυτικός Άξονας) από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά» προϋπολογισμού 3,77 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να μην μείνει η Ιόνια Οδός κουτσουρεμένη. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η χρηματοδότηση του έργου για την οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση.

Δύσκολα βέβαια θα υπάρξει και προοπτική καθώς οι κοινοτικοί πόροι εξαντλούνται και μάλλον μέχρι την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ το έργο δεν θα είναι καν ώριμο για χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έστω και με καθυστέρηση η προκήρυξη της μελέτης αποτελεί ένα βήμα.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των μελετητών θα γίνει στις 22-05-2012. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Το υπό μελέτη οδικό έργο του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως την Κακαβιά, αποτελεί το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού, με αφετηρία τη συμβολή με την Εγνατία Οδό και κατάληξη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (που είναι η κύρια πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία) και συνεπώς συμπληρώνει τους κατασκευαζόμενους μεγάλους οδικούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου.

Ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης σημείωσε: «Η ολοκλήρωση του έργου θα ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση μετακινήσεων από και προς την Αλβανία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ρίο – Αντίρριο, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας κλπ.), θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφορικής υποδομής. Εκτός των παραπάνω, η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά, επιλύει βασικά προβλήματα κυκλοφορίας σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και απαλλάσσει την ευρύτερη περιοχή από τις φορτίσεις και οχλήσεις των υπερτοπικών κινήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ