Θ. Υφαντής: Τι απαντά για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

kentro psixikis igeias

Με μία πολυσέλιδη «ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες των Ιωαννίνων» ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θωμάς Υφαντής τοποθετείται στο θέμα της μεταφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας το οποίο επί τριάντα χρόνια λειτουργούσε υπό την σκέπη του Χατζηκώστα.

Ο κ. Υφαντής αναφέρει αναφέρει ότι το Κέντρο ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εντάσσεται οργανικά και λειτουργική στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική  Κλινική. Κατά την ίδρυσή του, το 1991, όλες οι μονάδες της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής ήταν εγκατεστημένες στο Χατζηκώστα. Ορισμένες παρέμειναν εκεί χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι Πανεπιστημιακές.

«Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι μονάδα του ΕΣΥ που την διεκδικεί το Πανεπιστήμιο. Το αντίστροφο συμβαίνει. Είναι μονάδα του Πανεπιστημίου που την έχει οικειοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ο ψυχιατρικός τομέας του Χατζηκώστα. Μάλιστα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας έχει ήδη ενταχθεί λειτουργικά στην εξυπηρέτηση του έργου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως ρητώς αναφέρεται στον Εσωτερικό Κανονισμό των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου», σημειώνει ο κ. Υφαντής.

Συμπληρώνει δε πως το Κέντρο είναι της Πανεπιστημιακής Κλινικής και αυταπόδεικτα ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής έχει την ευθύνη της λειτουργίας του και όχι το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Ο κ. Υφαντής αναφέρει ότι ο καταλληλότερος χώρος για την λειτουργία του είναι εντός της πόλης των Ιωαννίνων και υπογραμμίζει ότι η τωρινή του θέση είναι η βέλτιστη. Συμπληρώνει ότι η ένταξη του Κέντρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ’ αυτό. Όσοι απασχολούμενοι ανήκουν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα εκεί θα παραμείνουν. Από την άλλη τα λειτουργικά έξοδα όπου κι αν εγκατασταθεί θα καλύπτονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Το ΚΨΥ λειτουργεί από ιδρύσεώς του αποκλειστικά με προσωπικό του ΓΝΙ Χατζηκώστα. Παρότι νομικά είμαι υπεύθυνος για την λειτουργία του, δεν γνωρίζω λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του ούτε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και ως εκ τούτου δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Από δηλώσεις των συναδέλφων, πάντως, τεκμαίρεται ότι στο ΚΨΥ απασχολούνται δυο ψυχίατροι με παράλληλα καθήκοντα στο ΓΝΙ Χατζηκώστα, και ως υποστελεχωμένο, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις απολύτως βασικές ψυχιατρικές υπηρεσίες και μόνον. Το θέμα, όμως, είναι πως στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΨΥ δεν ενισχύθηκε και δεν αναπτύχθηκε. Αντίθετα, με την αφυπηρέτηση συναδέλφων, ο αριθμός των ιατρών βαίνει διαρκώς μειούμενος χωρίς να γνωρίζουμε καμία κίνηση ενίσχυσης του ΚΨΥ όσον αφορά στις υπηρεσίες ενηλίκων», αναφέρει στην επιστολή.

Συμπληρώνει ότι η Ψυχιατρική Κλινική έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει την πλειονότητα των δράσεων και υπηρεσιών με το υφιστάμενο προσωπικό της ενώ πολλές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από το Κέντρο τα τελευταία χρόνια παρέχονται ήδη από την Ψυχιατρική Κλινική.

«Είναι φανερό ότι η Ψυχιατρική Κλινική έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει άμεσα ένα σύγχρονο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην πόλη μας, πιστό τόσο στις επιστημονικές προδιαγραφές όσο και στις επιταγές της νομοθεσίας, αφού η πλειονότητα των δομών που λειτουργούν ήδη στο ΠΓΝΙ», αναφέρει στην επιστολή.

Και καταλήγει:

«Το Πανεπιστήμιο και η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ενδιαφέρονται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και αυτός και μόνον είναι ο λόγος της εισήγησής μας να ενταχθεί το ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ. Κάθε προσπάθεια σύνδεσης του θέματος με γενικότερα θέματα των δύο νοσοκομείων, είναι φανταστική και εκτός τόπου και χρόνου.

Οδηγός μας είναι το όφελος της κοινότητας μέσω της προσφοράς σε αυτήν ποιοτικών ψυχιατρικών υπηρεσιών ανεξάρτητα από το Νοσοκομείο που θα τις παρέχει. Δεν θεωρούμε κάποιο Νοσοκομείο «καλό» και κάποιο «κακό», ούτε κάποιο «διεφθαρμένο» και κάποιο «καθαρό». Και τα δυο Νοσοκομεία της πόλης μας, υποστελεχωμένα και πληγέντα και από την οικονομική κρίση και από την κρίση του covid-19, καταβάλλουν υπεράνθρωπες πολλές φορές προσπάθειες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες του τόπου. Εμφατικά επίσης δηλώνουμε ότι καμία αντιπαλότητα με τους συναδέλφους του ΓΝΙ Χατζηκώστα και κανένα άλλο κίνητρο ή συμφέρον πέρα από το συμφέρον της κοινότητας δεν μας οδήγησε να ξανα-εισηγηθούμε την εγκατάσταση του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ. Είμαστε, τέλος, όπως πάντα, στη διάθεση των συναδέλφων του Ψυχιατρικού Τομέα του ΓΝΙ Χατζηκώστα, οι οποίοι θα μας βρούν αρωγούς σε όποια τους προσπάθεια να αναταχθεί, να στελεχωθεί επαρκώς και να αναπτυχθεί ο Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝΙ Γ. Χατζηκώστα. Εκτιμούμε πως η εγκατάσταση του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με οραματικές προοπτικές για την εγκαθίδρυση ενός πρότυπου δικτύου παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στον Τομέα μας και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα βρεί ανταπόκριση από την κοινότητα στην οποία απευθυνόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ