Θ. Μπέγκας: Η εκλογική ήττα και η επόμενη μέρα

enotita_olomeleia1

Αυτοκριτική, ανάλυση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και στόχοι για το επόμενο διάστημα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά στην ολομέλεια της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης Θωμά Μπέγκα, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η  διερεύνηση των λόγων της ήττας στο δεύτερο γύρο και η συλλογική αποτίμηση   της πολιτικής διαδρομής της παράταξης στο Δήμο, δεν είναι μια τυπική δημοκρατική υποχρέωση ή μια απλή διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και εσωστρέφειας, αλλά μια αναγκαία προϋπόθεση για ένα νέο ξεκίνημα στη συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Μπέγκας έκανε αναφορά στο εκλογικό σύστημα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, τονίζοντας πως η πρώτη εφαρμογή της  απλής αναλογικής, με πρόβλεψη δεύτερου γύρου για την ανάδειξη των Δημοτικών αρχών, ανέδειξε προβλήματα και σοβαρές αδυναμίες, αφού σε πάρα πολλούς Δήμους ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων οδήγησε, κατά κανόνα, σε προσωπικές στρατηγικές και σε ευκαιριακές συμμαχίες, που απαξιώνουν την απλή αναλογική και δεν προοιωνίζονται καλά για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Εκλογικά αποτελέσματα και αποτίμηση

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την οποία, όπως επισήμανε, φαίνονται καθαρά:

  • Ο κατακερματισμός σταδιακά του πολιτικού συστήματος.
  • Η μεγάλη διασπορά των ψηφοφόρων και των κοινωνικών δυνάμεων, που αναπόφευκτα οδηγεί σε αποδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων.
  • Το μειωμένο γενικά ενδιαφέρον συμμετοχής και ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο, όπου στις τελευταίες εκλογές καταγράφηκε στο Δήμο μας το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό, με συμμετοχή μόλις του 48,6 % των ψηφοφόρων.

«Από την καταγραφή της δύναμης των παρατάξεων στις πρόσφατες εκλογές και την κατανομή των ψήφων, είναι φανερό πως η ΄΄Ενότητα πολιτών – Νέα Γιάννενα΄΄, παρότι έχασε οριακά στο δεύτερο γύρο, παραμένει πρωταγωνιστής των τοπικών εξελίξεων και μετά από μια δεκαετία συνταρακτικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα, διατηρεί σχεδόν αμείωτη την απήχησή της στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν την παράταξή του στην ήττα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

«Διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δεν μας επέλεξαν να συνεχίσουμε για μια ακόμα θητεία την πολιτική καθοδήγηση του Δήμου, είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσουμε στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης: μικρά και μεγάλα λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις, κακές συμπεριφορές, επιλογές με πολιτικό κόστος, που όλα μαζί συνθέτουν τη λεγόμενη πολιτική φθορά και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στάση του εκλογικού σώματος.

Οι σημαντικότεροι, όμως, λόγοι, για τους οποίους δεν καταφέραμε να υπερβούμε την αναμενόμενη φθορά από την πολύχρονη διαχείριση της «εξουσίας» και να κερδίσουμε στο δεύτερο κρίσιμο γύρο των εκλογών, πιστεύω ότι συνοψίζονται επιγραμματικά στα παρακάτω:

  1. Στην «απορρόφησή» μας από τη διοίκηση και τη διαχείριση του Δήμου και τη σταδιακή αποξένωση από τους πολίτες και την κοινωνία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουμε την άμεση επαφή και την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
  2. Στην αδράνεια, ουσιαστικά, της παράταξης και των οργάνων, για πολλά χρόνια, που μας στέρησαν το οξυγόνο της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας.
  3. Σε καίρια λάθη στρατηγικής αναφορικά με τις πολιτικές και τις κοινωνικές μας συμμαχίες, που εξέπεμψαν συγκεχυμένα μηνύματα στις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις και στο εκλογικό σώμα και μας άφησαν μόνους στη μάχη.
  4. Στην εσφαλμένη εκτίμηση των εκλογικών δεδομένων, της δυναμικής των άλλων παρατάξεων και των τάσεων του εκλογικού σώματος, που προκάλεσαν αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία και καταστροφικό εφησυχασμό στα μέλη μας.
  5. Στην έλλειψη συντονισμού ενός συνεκτικού οργανωτικού σχήματος κατά την προεκλογική περίοδο, που οδήγησε σε λάθη, σε παλινωδίες και σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς.
  6. Στο μεγάλο έλλειμμα παραταξιακής συνοχής και συλλογικής συνείδησης, που είχε σαν συνέπεια να κυριαρχήσουν, κεντρικά και περιφερειακά, οι προσωπικές εκλογικές στρατηγικές και οι ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων, με ολέθριες επιπτώσεις στο δεύτερο κρίσιμο γύρο», υπογράμμισε αρχικά για να συνεχίσει:

Οι ευθύνες για τις χαμένες εκλογικές μάχες είναι συλλογικές και επιμερίζονται στην ομάδα ανάλογα με το ρόλο και τη θέση που κατέχει ο καθένας σε αυτή.

Οφείλουμε όμως να προχωρήσουμε μπροστά.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σχεδιάσουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.

Με στόχο τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές», σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή η ολομέλεια αποφάσισε να προχωρήσει:

Α. Στην συγκρότηση οργανωτικής δομής, συγκεκριμένης και ψηφισμένης από την ολομέλεια, ως εργαλείο συγκροτημένης και συνεχούς παρουσίας στα τεκταινόμενα του δήμου.

Β. Στη συνεχή επαφή με την κοινωνία μέσα από τα όργανα που συγκροτούνται σε εφαρμογή της πρότασης της οργανωτικής δομής.

Η πρόταση η οποία ψηφίστηκε περιελάμβανε 5 θεσμοθετημένα όργανα:

1.Κυρίαρχο όργανο είναι η ολομέλεια της παράταξης.

2.Ο επικεφαλής της παράταξης ο οποίος εκλέγεται από την ολομέλεια.

3.Η γραμματεία της παράταξης, πολιτικό – αυτοδιοικητικό όργανο.

4.Η δημοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.

5.Και οι διαμερισματικές ομάδες που θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα οργανωτικά κύτταρα της τοπικής μας δουλειάς και ταυτόχρονα θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και εκτελεστικής επιτροπής.

Τέλος, συγκροτούνται και θεματικές επιτροπές.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» για την παράταξη που είναι πρώτον, η διάθεση για συμμετοχή στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας των φίλων και των μελών της παράταξης και δεύτερον η παραγωγή πολιτικής έτσι ώστε η παράταξη να καταστεί πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της ατζέντας του μέλλοντος για τον τόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ