Τέσσερα τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ήπειρο

ios ditikou neilou

Στα τέσσερα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωσθεί στην Ήπειρο και ανακοινώθηκαν επίσημα στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα τρία κρούσματα προέρχονται από τον Δήμο Αρταίων και το ένα από το Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι η μοναδική μέχρι στιγμής στην Ήπειρο που έδωσε κρούσματα, όλα μάλιστα στην διάρκεια του Αυγούστου.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 63%, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 11.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 18 άνθρωποι νοσηλεύονται με επιπλοκές από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).  Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν επιπλέον 31 νέα περιστατικά.

Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης για το 2023 έως και σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 74 περιστατικά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν καθόλου εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Όσοι έχασαν τη μάχη με τον ιό ήταν άνω των 64 ετών, με διάμεση ηλικία θανόντων τα 85 έτη.

Η κυκλοφορία των κουνουπιών έχει αυξηθεί ακόμη και σε χώρες που δεν ήταν μεγάλη, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να εκπέμπει σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην Ευρώπη για εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ