Τέσσερα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Πανεπιστήμιο

panepistimio pol

Τέσσερα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας παίρνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο όσων ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η Πρυτανεία απευθυνόμενη σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ζητά ο κλιματισμός να μην υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου, συστήνει απενεργοποίηση των συσκευών μετά την χρήση και κλείσιμο των παραθύρων όταν λειτουργεί η θέρμανση.

Αναλυτικά:

-Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης φωτισμού, κλείνοντας τα φώτα όταν δε χρειάζονται σε χώρους ευθύνης μας (γραφεία, εργαστήρια, αποθήκες, τουαλέτες, κατά την αποχώρηση από αίθουσες διδασκαλίας κ.τ.λ.). Όπου είναι δυνατό, να προτιμούμε το φυσικό φωτισμό αντί του τεχνητού, με άνοιγμα των συστημάτων σκίασης (περσίδων κ.τ.λ.).

-Απενεργοποίηση εξοπλισμού (οθονών, η/υ, βιντεοπροβολέων, εκτυπωτών, εργαστηριακών μηχανημάτων κ.τ.λ.) κατά το χρονικό διάστημα που αυτός δε χρησιμοποιείται (π.χ. κατά την αποχώρησή μας από την εργασία) σε γραφεία, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας κ.τ.λ.

-Τήρηση των κανόνων/ορίων εσωτερικής θερμοκρασίας των γραφείων, εργαστηρίων κ.τ.λ. που διαθέτουν αυτόνομο κλιματισμό (κλιματιστικές μονάδες split units κ.τ.λ.) στα όρια που καθορίζονται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15251:2007, δηλ. κατά τη θερινή περίοδο στους 27oC και κατά τη χειμερινή περίοδο στους 19oC, μέσω της σχετικής ρύθμισης από το χειριστήριο των συσκευών.

-Κλείσιμο των ανοιγμάτων των χώρων (παραθύρων, θυρών κ.τ.λ.) όταν λειτουργεί ο κλιματισμός (θέρμανση/ψύξη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ