ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρόθυμη και έτοιμη να μεταφέρει στην Ήπειρο σκουπίδια της Πελοποννήσου!!

aporrimata

Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου μπορεί να δώσει λύση για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Μπορεί να δεχθεί δηλαδή για μερικούς μήνες απορρίμματα από Δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Δεν πρόκειται για φήμη ή για θεωρητική συζήτηση αλλά για εξέλιξη που προανήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αναλάβει την κατασκευή του «αδελφού» εργοστασίου της Ηπείρου, στην Τρίπολη.

Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων οι εργασίες θα ξεκινήσουν, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι αρκετοί Δήμοι στην Πελοπόννησο αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όταν μία περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα σκουπίδια της, στην πρώτη που αναζητά τη λύση είναι η Ήπειρος…

Συνέβη με την Λευκάδα, συνέβη και με την Κέρκυρα οι οποίες εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις από τους ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου.

Τι διαφορετικό συμβαίνει με την Πελοπόννησο;

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που λειτουργεί το εργοστάσιο της Ηπείρου έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας στην Τρίπολη. Προφανώς θέλει να καλλιεργήσει σχέσεις… εμπιστοσύνης με τους αυτοδιοικητικούς της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγραφιώτης έκανε γνωστό ότι έχει συζητήσει με αρκετούς δημάρχους την μεταφορά των απορριμμάτων τους στην Ήπειρο.

«Η μονάδα της Ηπείρου είναι στην διάθεση Δήμων της Πελοποννήσου που πραγματικά ασφυκτιούν, να μεταφέρουν εκεί τα απορρίμματα για μικρό χρονικό διάστημα γιατί πιστεύουμε ότι σε πέντε μήνες από την έναρξη των εργασιών θα μπορέσουμε να αναλάβουμε διαχείριση… Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα αν υπάρχει ασφυκτικό πρόβλημα σε κάποιο δήμο της Πελοποννήσου ευχαρίστως η Μονάδα της Ηπείρου στη διάθεσή τους»… είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγραφιώτης.

Φυσικά έκανε… τη χάρη στους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου να πει ότι πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση με τον ΦΟΔΣΑ.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι έχει συζητήσεις με δημάρχους της Πελοποννήσου και έχουν γίνει αιτήματα για μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Τους παρέπεμψε στον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου. Μάλιστα ο κ. Αγραφιώτης θέλησε να προκαταλάβει και τις απαντήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων λέγοντας πως «καταρχήν δεν θα έχουν πρόβλημα για ένα μικρό διάστημα να βάλουν πλάτη».

Σε τοπικό επίπεδο δεν έχει τίποτα γνωστό για ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στη μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι μόνο η διαχείριση  των απορριμμάτων στο εργοστάσιο αλλά η διαχείριση του υπολείμματος που θα προκύψει καθώς οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Πέραν αυτού, του πραγματικού προβλήματος, τίθεται κι ένα ακόμη ζήτημα… Η Ήπειρος προχώρησε σε μία αλυσίδα έργων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Τα πλήρωσε από δικά της χρήματα, ορισμένα μάλιστα κόστισαν κι αρκετά ακριβά, με στόχο να λύσει τα προβλήματά της… Όχι να μετατραπεί σε λύση για κάθε περιοχή της χώρας που δεν είχε τη βούληση να διαχειριστεί τα δικά της απορρίμματα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να έχει δεκάδες λόγους να μεταφέρει σκουπίδια στο Ελευθεροχώρι από κάθε περιοχή της χώρας… Η Ήπειρος όμως μπορεί να βρει έναν ουσιαστικό λόγο για να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο;  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ