Τέλος του έτους η πληρωμή οφειλών από έργα

kalogiannisΜέχρι τέλος του έτους θα αποπληρωθούν όλα τα οφειλόμενα προς τις εργοληπτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «κουρέματος».

Σε συνάντηση μεταξύ του κ. Καλογιάννη και του προεδρείου των εργοληπτών δημοσίων έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες.

Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αφού, όπως είπε, σχεδιάζεται μέχρι τέλος του έτους η αποπληρωμή των οφειλομένων προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Τα οφειλόμενα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, οι εργολήπτες έθεσαν επτά βασικά θέματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο ζητώντας άμεσες δράσεις από πλευράς υπουργείου.

Οι εργολήπτες ζήτησαν την άμεση κατάργηση των πρόσθετων και υψηλών τραπεζικών εγγυήσεων στα έργα που όχι μόνο δεν απέτρεψαν τις μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και επιβάρυναν τα πιστωτικά όρια των εταιρειών. Ζήτησαν ακόμη, τη δραστική απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την καθιέρωση ετήσιας -αντί εξάμηνης- ενημερότητας πτυχίου, την πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών ανάθεσης με ηλεκτρονικές αναρτήσεις όλων των πράξεων, την κατάργηση του συστήματος «μελέτη-κατασκευή», των απευθείας αναθέσεων και της αυτεπιστασίας που έγινε καθεστώς στους ΟΤΑ και την καθιέρωση συστήματος ανάθεσης σε δυο στάδια.

Ακόμη, η ΠΕΔΜΕΔΕ εστίασε στο μείζον θέμα προτεραιότητας που είναι η επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ