Τέλος εποχής για τον Φορέα της Λίμνης

LIMNH_IOANNINΚαι τυπικά τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όπως τους γνωρίζαμε από τη σύστασή τους και μέχρι σήμερα. Η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το επίμαχο άρθρο 9 πέρασε οριακά με 130 ψήφους υπέρ και 127 κατά. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με αυτό ο Φορέας της Λίμνης Παμβώτιδας καταργείται οριστικά και οι αρμοδιότητές του περνούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συγχωνεύονται σε έναν με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου».

Θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει έδρα την Άρτα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου και ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου συγχωνεύονται σε έναν με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Πίνδου». Η έδρα του νέου φορέα θα είναι οι Ασπράγγελοι Ιωαννίνων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς με αφορμή την κατάργηση των φορέων σε δήλωσή του αναφέρει:

«Εγκρίθηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Μετά από παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η ψηφοφορία ήταν ονομαστική για όλα τα άρθρα. Καταψηφίστηκε το άρθρο που προβλέπει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την ενσωμάτωση του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Δυστυχώς, οριακά πέρασε το άρθρο 9 του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά την κατάργηση και συγχώνευση 29 φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη διάλυση του φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προστασία των περιοχών αυτών καθώς άνοιξε ο δρόμος για τις fast track «επενδύσεις» εντός των προστατευόμενων περιοχών.» 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ