Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθούν

teli kikloforias

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021 καθώς η προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, με πολλούς βέβαια να έχουν ήδη θέσει το ζήτημα για την ανάγκη παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι εάν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν ενεργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο τότε θα κληθούν να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής τελών κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή ουσιαστικά με διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσουν πριν το πρόστιμο.

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (myCAR) το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας και να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τη παρακάτω διαδικασία:

-δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσης του (οδός, αριθμός, πόλη) και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος του και μετά κρατάει στο σπίτι του την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος του και τις πινακίδες.

Επίσης σημειώνεται ότι, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του ΙΧ έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για 3 χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ