Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο

Σιωπηρή παράταση μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν οι ιδιοκτήτες, καθώς αμέσως μετά θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα του Κτηματολογίου, με τους πολίτες που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων να βρίσκονται αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις ανάλογες της ασυνέπειάς τους.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες για το ύψος των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν θα ενσωματωθούν στο χωραταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο δίμηνο να κατατεθεί στη Βουλή.

Ετσι, οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, ενώ οι πολύ ασυνεπείς δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στο τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στον νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός.

 Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι:

* Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη: 36,26%

* Λήμνος, Λέσβος: 28,79%.

* Σάμος, Χίος, Ικαρία: 46,50%.

* Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας: 44,19%.

* Λακωνίας: 44,9%.

* Κορινθίας, Αργολίδας: 44,88%.

* Μεσσηνίας: 52,8%.

* Ηλείας: 59,47%.

* Μαγνησίας/Σποράδες: 54,18%

* Ν. Ιωαννίνων/Θεσπρωτίας: 43,8% και

* Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής: 28,13%.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο «καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους να το πράξουν άμεσα».

Σημειώνεται ότι πλέον η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σύμφωνα με τον φορέα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ