Τεκμήρια ιστορίας στον 1ο Παιδικό Σταθμό

Έναν μικρό “θησαυρό” που σώζεται ευτυχώς σε πολύ καλή κατάσταση ανακάλυψαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν.Πρέβεζας στον 1ο Παιδικό Σταθμό. Πρόκειται για τα αρχεία του Σταθμού που φυλάσσονταν επί χρόνια στις εγκαταστάσεις του και με την συνεργασία του αρμόδιου γραφείου του Δήμου (ο οποίος ενημέρωσε τον προϊστάμενο των Γενικών Αρχείων Σπύρο Σκλαβενίτη) που πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και “ανακάλυψε” τεκμήρια τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται Μητρώον νηπίων του Παιδικού Σταθμού από το 1935 έως το 1999 αλλά και βιβλία πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου από το το 1948 έως και την περίοδο της δικτατορίας. Επίσης ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φάκελλος της Αμερικανικής Οργανώσεως(της περιβόητης Αμερικάνικης Βοήθειας) για τα έτη 1955 έως 1957 αλλά και φάκελοι προϋπολογισμού, Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, Νομαρχίας και Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής για την ίδια περίοδο.

Η πρώτη ανάγνωση των αρχείων δείχνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα “πηγή” αναζήτησης πληροφοριών για ερευνητές ενώ αποτυπώνουν με ακρίβεια δεδομένα, πολιτικές αλλά και πρόσωπα από την Πρέβεζα του χθες.

Μάλιστα μεταξύ άλλων, τα αρχείων του 1ου Παιδικού Σταθμού αναμένεται να δώσουν και πολύτιμες πληροφορίες για τις οικογένειες των Εβραίων που ζούσαν τότε στην Πρέβεζα και τα παιδιά τους φοιτούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η προσεκτικότερη μελέτη των ντοκουμέντων αυτών είναι βέβαιο ότι θα φέρει στην επιφάνεια κι άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της νεώτερης τοπικής ιστορίας την οποία τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν.Πρέβεζας προσπαθούν να διαφυλάξουν και να αναδείξουν με κάθε τρόπο αναλαμβάνοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες…

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ