ΤΕΕ Ηπείρου: Δυσμενείς εξελίξεις για τη σύνδεση με Κακαβιά

ionia tounel egnatia

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΤΕΕ Ηπείρου την μη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων Κακαβιάς.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου συζήτησε το θέμα στην τελευταία της συνεδρίαση και εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία για τις δυνατότητες και τα περιθώρια έναρξης της κατασκευής και της υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού οδικού έργου για την περιοχή.

«Ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας οδού έχει χαρακτηρισθεί ως έργο Εθνικής σημασίας από το έτος 2006, αποτελεί τμήμα του Δυτικού άξονα (Κακαβιά – Καλαμάτα), είναι ενταγμένος στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών – ΤΕΝ από το έτος 1996, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη και άμεσης προτεραιότητας η ολοκλήρωσή του (με τεχνικά χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου σε όλο του το μήκος και με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης) μέχρι και τα σύνορα της χώρας μας, προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, η συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, οι συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, η συνδεσιμότητα και η ασφαλής μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση» τονίζει το ΤΕΕ Ηπείρου.

Επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου με χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου αποτελεί πάγια και δημοσιοποιημένη θέση του Τμήματός προϊόν διαχρονικών επεξεργασιών – από το 1997 μέχρι και σήμερα – μέσω Μόνιμων Επιτροπών, ομάδων εργασίας, ημερίδων, συνεδριάσεων και Αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ.

Η θέση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ είναι πως – σε κάθε περίπτωση – επιβάλλεται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν τους δυνατούς τρόπους άμεσης διασφάλισης της χρηματοδότησης αυτού του έργου, ενόψει μάλιστα και της ολοκλήρωσης του προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ