Κι όμως… ελληνικό! Χωρίς πιστοποιητικά από το Taxis λόγω… Χάρη Θεοχάρη

ANAKOINOSH TAXISΜπλόκο σε όλα τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που πρέπει να φέρουν την υπογραφή του γγ Εσόδων έχει μπει από την αρμόδια Γενική Γραμματεία μετά την απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη και τον μη ορισμό προσωρινού αναπληρωτή.

Με ανακοίνωσή της η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ζητεί την κατανόηση των φορολογουμένων, που μπαίνουν στο taxis μέχρι την Τρίτη, όταν και αναμένεται να οριστεί ποιος θα αναπληρώσει προσωρινά τον Χ. Θεοχάρη.

 

Προσωρινά δεν μπορούν να εκδοθούν τα παρακάτω πιστοποιητικά:

Πιστοποιητικό για τον ΕΝΦΙΑ Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας
Αντίγραφο εκκαθαριστικού ΦΑΠ των ετών 2010-2013
Αντίγραφο εκκαθαριστικού Φορολογικής Δήλωσης των οικονομικών ετών 2012-2014
Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Τροποποιητικών Δηλώσεων ΦΑΠ των ετών 2011-2013
Διοικητική Πράξη Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο,γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων.
Στην ανακοίνωσή της η γγ Εσόδων αναφέρει πως “η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων που θα βρίσκονται εξ αυτού του λόγου σε εκκρεμότητα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την αναπλήρωση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οπότε θα επαναλειτουργήσουν και οι υπηρεσίες χορήγησης πιστοποιητικών”.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου. Είναι η πρώτη χρονιά που ουσιαστικά η φορολογική δήλωση έχει μετατραπεί σε αναλυτική δήλωση οικονομικής κατάστασης, αφού είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων.

Οι μεγάλες παγίδες αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης, που απειλούν ακόμη και τα χαμηλά εισοδήματα. Το τεκμήριο κατοικίας ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, όχι μόνο για όσους κατοικούν σε ιδιόκτητα ακίνητα ή έχουν εξοχικά, αλλά και όσους ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Οι νέοι επιτηδευματίες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ και όχι 13%, που ισχύει για όσους έχουν μικρότερα εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκτπωση φόρου των 2100 ευρώ.

Εφόσον το ποσό των αποδείξεων είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης τα ποσά των αποδείξεων δεν υπολογίζονται, άρα ο φορολογούμενος χάνει την έκπτωση φόρου.

Μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει για όλους τους φορολογούμενους και η κατάργηση όλων των εκπτώσεων για: δαπάνες ενοικίων, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ