Ταξίδι με το Ήνορο….

HNOROΤαξίδι στο ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι υπόσχονται τα μέλη της μουσικής ομάδας «Ήνορο» με την εκδήλωση που προγραμματίζουν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση του CD της ομάδας «Ήνορο» και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες γύρω από το παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι.

Στη σκηνή θα βρεθούν ακόμη τα πολυφωνικά συγκροτήματα Παρακαλάμου-Κεφαλοβρύσου και η κομπανία του Κώστα Βέρδη.

Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο μουσικολόγος Παναγιώτης Τέλλης και ο καθηγητής του δημοτικού ωδείου Ιωαννίνων Κώστας Λώλης. Τον συντονισμό έχει ο μουσικός παραγωγός Παναγιώτης Τσόκας.

Το Ήνορο δημιουργήθηκε το 2001 από έμπειρους μουσικούς ως ανάγκη γνωριμίας και μάθησης του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, αρχαϊκό μουσικό φαινόμενο με σύγχρονο ενδιαφέρον. Κατά καιρούς εμπλουτίζεται με νέα μέλη, λάτρεις του είδους και γενικά της μουσικής παράδοσης.

Σήμερα έχει εξελιχτεί σε ένα ολοκληρωμένο φωνητικό πολυφωνικό σχήμα με έντονη καλλιτεχνική δράση, με πλούσιο ρεπερτόριο από όλον το γεωγραφικό χώρο του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, αλλά και με πολυφωνικές ερμηνείες των γειτονικών λαών (Αλβανίας, Κάτω Ιταλίας, Σερβίας, Βουλγαρίας), αναδεικνύοντας τις πολιτισμικές ρίζες της ευρύτερης περιοχής.

Το Ήνορο έχει εμφανιστεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Έχει λάβει επίσης μέρος, με διακρίσεις, σε διεθνή φεστιβάλ (C.I.O.F.F. – Unesco), και έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις ή παρουσιάσεις γιαννιώτικων δρώμενων.

Πάντα με γνώμονα την πατροπαράδοτη ερμηνεία, την αυθεντικότητα και τη λεβεντιά της τοπικής μουσικής παράδοσης το Ήνορο στοχεύει να διασώσει και να διαδώσει το πολυφωνικό τραγούδισμα της Ηπείρου, σαν μια λαϊκή μουσική φόρμα με καλλιτεχνική απήχηση και με μεγάλο εθνομουσικολογικό ενδιαφέρον όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας.

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι: Σοφία Εξάρχου, Παναγιώτης Τέλλης, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Δημήτρης Δριστιλιάρης, Παναγιώτα Μπισέλα, Κοσμάς Καφτάνης, Δημήτρης Ράτσικας, Βασίλης Ευθυμίου, Λένια Κούτη και Κώστας Λώλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ