Ταμειακές σε απευθείας σύνδεση με τις Εφορίες

tameiaki

Σημαντική μεταρρύθμιση που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με  POS και την ΑΑΔΕ, καθώς εισάγει σε ψηφιακό περιβάλλον επιχειρήσεις και φορολογικούς ελέγχους

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher για να αντικαταστήσουν χιλιάδες ταμειακές μηχανές, 100.000 συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους τύπου cloud. Η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών είναι ένα από τα νέα έργα που εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλι 162.440.000 ευρώ.

Σε δεύτερη φάση η ΑΑΔΕ θα τρέξει ακόμα έναν διαγωνισμό. Αφορά το μεγαλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός, καθώς θα δίνει στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της οποίας  θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο

Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τερματικά POS και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και τη μετάδοση πληροφοριών για τις εκδοθείσες αποδείξεις σε πραγματικό χρόνο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.

Επιπλέον, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας η ύπαρξη, χρήση και λειτουργία ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική (γυμναστήρια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, ενοικιάσεις οχημάτων κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες από 50.000 ταμειακές μηχανές και τερματικά POS.

Επιπλέον, αρκετές επιχειρήσεις εστίασης χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς (γνωστούς ως EAFDSS) που έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολο να παραβιαστούν. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη η εξασφάλιση εσόδων ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί μεταφορά δεδομένων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και ως εκ τούτου οι ταμειακές μηχανές αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με αξιόπιστες ταμειακές μηχανές.

Σύμφωνα με την απόφαση, βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης δράσης αφορούν την:

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ενίσχυση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Καθώς οι διαφορετικές γενιές ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών (ECR) έχουν γίνει πιο στεγανές, γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο χειρισμός των δεδομένων μετά την καταγραφή της συναλλαγής στην ταμειακή μηχανή. Ωστόσο, όλα τα ECR μηχανήματα παραμένουν ευάλωτα στο «skimming». Skimming είναι η διαδικασία κατά την οποία οι συναλλαγές δεν καταγράφονται στο ταμείο και τυχόν αποδείξεις που δίνονται στους πελάτες για αυτές τις συναλλαγές, όπου δίνονται, δεν παράγονται από το ασφαλές ECR.

Η τελευταία γενιά ασφαλών ECR είναι οι ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές (OCR). Τα συστήματα OCR αποστέλλουν δεδομένα συναλλαγών περιοδικά ή σε πραγματικό χρόνο στη φορολογική διοίκηση και μπορούν να διευκολύνουν τον εντοπισμό τέτοιων πρακτικών παρέχοντας στις φορολογικές αρχές μεγάλες ποσότητες δεδομένων από μέρος ή από όλους τους τομείς λιανικής πώλησης. Αυτό επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να αναλύει τα δεδομένα μέσω προηγμένων τεχνικών ανάλυσης για να αποκαλύψει μοτίβα που υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο κακής χρήσης του φορολογικού μητρώου και υποκαταγραφής των συναλλαγών. Καθώς συλλέγονται περισσότερα δεδομένα από τα μητρώα με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνεται η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων στην ανίχνευση ανωμαλιών για περαιτέρω διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ