ΤΑΙΠΕΔ: Ουδεμία εκκρεμότητα για την πώληση του λιμανιού.. Στην τελική ευθεία για δεσμευτικές προτάσεις

egnatia-limani

Ούτε λέξη για τη χερσαία ζώνη του Λιμένος Ηγουμενίτσας, δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που φέρει ημερομηνία την 5η Απριλίου 2022 ωστόσο βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Το Ταμείο, στην έκθεση αυτή προσδιορίζει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των 9 επενδυτικών σχημάτων, στο 2ο τρίμηνο του 2022, το οποίο ήδη διανύουμε και αναφέρει πως «ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του λιμένος έως το 2062. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών καθώς και το δικαίωμα να υποπαραχωρεί λιμενικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις στην περιοχή αρμοδιότητάς του».

Η μέθοδος αξιοποίησης ως γνωστόν είναι η «Πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών» και ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ήδη υποβλήθηκαν τα σχόλια των επενδυτών στα συμβατικά κείμενα του διαγωνισμού (Σύμβαση Παραχώρησης, SPA & SHA), όπου με τα αρχικά SHA προσδιορίζεται η Συμφωνία Μετόχων (Shareholders’ Agreement) και SPA η Συμφωνία αγοράς μετοχών (SharePurchase Agreement).

Στις επιχειρηματικές συμφωνίες, οι διατάξεις που περιέχονται στη Συμφωνία Μετόχων(SHA) καθορίζουν τον βαθμό στον οποίο η εταιρεία εκχωρεί τον έλεγχο και τη διακυβέρνηση της εταιρείας σε ορισμένους εκ των μετόχων, συνήθως στους επενδυτές.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων δικαιωμάτων και προτιμήσεων είναι:

  • Η Ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου μετην προσφορά θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο σε επενδυτές,
  • Προτιμήσεις εκκαθάρισης, αλλά και τα δικαιώματα εξόδου
  • Επιφυλασσόμενα θέματα του επενδυτή,
  • Προνόμια και δικαιώματα μεταβίβασης μετοχών

Επίσης συνήθως περιγράφει υποχρεώσεις, ορόσημα, επιχειρηματικό σχέδιο, ποινές αθέτησης υποχρεώσεων από τα μέρη, αποζημίωση, Εμπιστευτικότητα, επίλυση Διαφορών, Διαιτησία, Ισχύον Δίκαιο κ.λπ.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΤΑΙΠΕΔ, τα επόμενα βήματα στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας είναι η ολοκλήρωση των συμβατικών κειμένων και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, για το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με τη χερσαία ζώνη και τους χώρους που διεκδικούν – και έχουν λάβει υπόσχεση ότι θα πάρουν – οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Στο συγκεκριμένο Επιχειρησιακό πρόγραμμα, δεν περιγράφεται καθόλου η διαδικασία ούτε της επιστροφής των τμημάτων αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε καν της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Οργανισμού, ώστε τα τμήματα αυτά, να εξαιρεθούν από το διαγωνισμό…

Κατά τα λοιπά για την χερσαία ζώνη, λίγο πριν κατατεθούν οι δεσμευτικές προτάσεις για το λιμάνι, υπάρχουν μόνο υποσχέσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ