Τα υπερμεταδοτικά στελέχη της Όμικρον κυριαρχούν και στην Ήπειρο

omikron

Οι υποπαραλλαγές της Όμικρον και ειδικά το στέλεχος ΒΑ.5 σαρώνει το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο. Η υψηλή μεταδοτικότητα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η οποία συνδέεται επίσης με την μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού και την απουσία περιοριστικών μέτρων.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ για την πορεία των μεταλλάξεων προκύπτει ότι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες το στέλεχος ΒΑ.5 για την Περιφέρεια της Ηπείρου υπολογίζεται στο 37,5% ενώ για το διάστημα των προηγούμενων δύο μηνών στο 8,5%.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες δεν ανιχνεύθηκε το στέλεχος ΒΑ.4 ενώ το 62,5% των θετικών δειγμάτων φέρει την Όμικρον 2.

Από την περιοχή της Ηπείρου το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών έχει σβήσει εντελώς η Όμικρον 1 η οποία είχε διαδεχθεί την μετάλλαξη Δέλτα.

Υψηλά ποσοστά της υποπαραλλαγής ΒΑ.5 καταγράφονται στο Νομό Άρτας ο οποίος είναι αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Συγκεκριμένα στην Άρτα βρέθηκαν 10 κρούσματα, στη Θεσπρωτία ένα, στα Γιάννινα κανένα, έχει επιβεβαιωθεί όμως στέλεχος ΒΑ.4 και στην Πρέβεζα έχει ανιχνευθεί μόνο Όμικρον 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ