Τα βουνά εκτός από… ΕΜΑΚ χρειάζονται και κανόνες!

drakolimni1

Τα βουνά της Ηπείρου το διάστημα αυτό έλκουν πολλούς επισκέπτες. Από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ορεινός τουρισμός είναι αναπτυσσόμενος και μπορεί να στηρίξει περιοχές και τοπική επιχειρηματικότητα.

Όμως ο ορεινός τουρισμός, οι πεζοπορίες στα βουνά και η ορειβασία, δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς κανόνες.

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα σχεδόν μέρα παρά μέρα η ΕΜΑΚ υποχρεώνεται σε επιχειρήσεις μετά από κλήση για συνδρομή.

Όπως προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις οι πεζοπόροι –τουρίστες Έλληνες και ξένοι- είτε έχουν χάσει το μονοπάτι, είτε έχουν εξαντληθεί από το περπάτημα και τις καιρικές συνθήκες, είτε έχουν αποπροσανατολιστεί και φοβηθεί..

Σε καμία πάντως από τις επιχειρήσεις που έγιναν το διάστημα της θερινής περιόδου δεν υπήρχε ουσιαστικός και σοβαρός λόγος.

Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις κουρασμένων και ταλαιπωρημένων πεζοπόρων όπου διαμαρτυρήθηκαν για καθυστέρηση της ΕΜΑΚ –σημειωτέον ότι τα κλιμάκια που κινούνται δεν πετάνε για να φτάσουν στην Αστράκα αλλά περπατάνε- και άλλες περιπτώσεις που επέμεναν ότι χρειάζονται ελικόπτερο για την επιστροφή τους από το βουνό λόγω αδυναμίας περπατήματος!

Αρκετές από τις περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΜΑΚ προερχόταν από την περιοχή Παπίγκου- Δρακόλιμνης.

Όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες και το βουνό και τους κανονισμούς διάσωσης, η πεζοπορία και η ορειβασία πρέπει να διέπονται από κανόνες. Κανείς που δεν γνωρίζει στο ελάχιστο την περιοχή, δεν θα έπρεπε να κινείται προς την Δρακόλιμνη χωρίς αυτό να γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με την παρουσία οδηγού..

Επίσης είναι αδιανόητο σε συνθήκες καύσωνα να γίνονται πολύωρες πεζοπορίες χωρίς να υπάρχει μέριμνα ούτε για… νερό!

Και επειδή ο ορεινός τουρισμός είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος και μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ηπείρου, επιβάλλεται όλες οι αρμόδιες αρχές να ασχοληθούν με το πλαίσιο που θα τον διέπει.. Και κυρίως με τους κανόνες που θα πρέπει να γίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ